Nedleggelse av seniorsentre: – Det er en dårlig prioritering fra bydelens side
Leder for Røa seniorsenters venneforening mener det ble gjort flere feil i forbindelse med nedleggelsen av flere seniorsentre.
Fra og med 1. januar i år ble to seniorsentre i Vestre Aker lagt ned etter en beslutning tatt av bydelsutvalget. Opp til 2000 pensjonister og 70 frivillige som har brukt tilbudet hver måned ble rammet av vedtaket.
Nå har flere klaget til blant annet Vestre Aker Bydel og statsforvalteren i Oslo og Viken kommune.
Manglende informasjon
Elisabeth Steenstup (78) er leder for Røa seniorsenters venneforening, og hun har selv benyttet seg av tilbudet på seniorsenteret. Hun har deltatt aktivt på folkemøter og i debatten rundt nedleggelsen.
Hun er en av mange som er misfornøyd med beslutningen og responsen fra bydelsutvalget.
Steenstrup mener at vanlige demokratiske prinsipper ikke har blitt tatt hensyn til, ettersom verken hun, seniorrådet eller noen andre som representerte brukerne på seniorsenteret var orientert om vedtaket på forhånd.
– Offentlighetsloven skal gi mulighet for demokratisk innsyn og kontroll, sier hun.
– En måtte kjenne til saken for å kunne ha tilgang til informasjonen. De som ville lese dokumentene der forsalget ble nevnt, måtte inn i en av flere saker som bydelsutvalget skulle behandle 31. oktober. Det var først på side to at det sto noe om forslaget, sier Steenstrup.

– Vi har fire ubesvarte brev, sier Steensstrup.
Da bestemte lederen for Brukerrådet, lederen for Seniorrådet og Steenstrup seg for å sende en omfattende klage til Statsforvalteren.
Saksframlegget opplyser ikke om husleieforpliktelsen som løper ut i oktober 2025. Den forebyggende funksjonen til senteret og eventuelle alternativer ble heller ikke vurdert under prosessen, forteller Steenstrup. Dette er noen av hovedpoengene ved klagen som er sendt.
Noen peker også mot mulig brudd på forvaltningsloven. I og med at de som blir direkte berørt ikke har noen formell klagerett, blir ikke dette tatt videre av statsforvalteren.
Flere håper fortsatt på en revurdering av besultningen.
Ensomheten øker
Rolv Petter Vetvik (78) er en av dem som blir påvirket av besultningen.

Han mener at seniorsentrene har vært noe positivt for både brukerne og de 70 frivillige som har jobbet der så lenge sentrene har eksistert.
– Samfunnet med smil og varme er glemt til fordel for et iskaldt forretningssamfunn, hevder Vetvik.
Han deler hvor vanskelig det er å bli sosialt fattigere ettersom man blir eldre. Mange har mistet flere venner, familie og kanskje livsparteren sin. Da blir det ekstra viktig å ta vare på de eldre, mener Vetvik.
– Den sosiale nettverkspolitikken er viktig for å holde eldre friske, sier Vetvik.
Vetvik mener at senteret dekket behovet for sosial kontakt. Der kunne man møte flere personer daglig og gjennomføre ulike aktiviteter som gymnastikk og språkkurs.

– Flere av brukerne kommer seg ikke ut av sitt eget hjem uten hjelp og blir alene hjemme, sier Vetvik.
Han mener at samfunnet ikke har forstått behovet for en bedre politikk for sosial kommunikasjon.
Mangel på lokaler
Lars Lervik (49) jobber som spesialbibliotekar på Deichman Røa. Biblioteket er det eneste offentlige tilbudet på Røa som er igjen.

– Stedet fikk plutselig en stor strøm, men vi har håndtert det greit. Likevel har den store etterspørselen etter bibliotekets lokaler ført til mange misfornøyde brukere, sier Lervik.
Biblioteket tilbyr flere arrangementer, men ikke alle er på dagtid. De har heller ikke mulighet til å ha alle interessegruppene som sentrene hadde å tilby eller til å servere mat.
– Det er et stort savn, og en dårlig prioritering fra bydelens side, hevder Lervik.
Journalen har prøvd å komme i kontakt med leder for Vestre Aker bydelsutvalg Yngvar Andreas Husebye (Høyre), men ikke fått noe svar innen satt tidsfrist.