Ny skatepark: – Et anlegg for fremtiden
Skatere på Holmlia har lenge vært nødt til å oppsøke skateparker i andre bydeler. Nå får de endelig sitt eget anlegg.
Joachim Pietronigro har skatet i mange år, og er en av mange som gleder seg over byggingen av den nye parken. Han har ønsket seg en ordentlig park helt siden han flyttet til området. Han har vist mye engasjement overfor det lokale skatemiljøet gjennom å starte Holmlia skateklubb. Joachim driver ikke klubben i dag, men bryr seg fortsatt om skatemiljøet på Holmlia.
Dagens tilbud står ikke til standard
På Holmlia i dag er det én rampe, men den ser ikke ut til å ha hatt den positive effekten som nærområdet forventet. Pietronigro beskriver den nåværende rampen som noe som ligner et impulskjøp fra noen uten erfaring med skateboard eller ekstremsport.

– Dette blir et anlegg som faktisk kan brukes og som kanskje til og med vil trekke folk til nærområdet og styrke det lokale næringslivet, sier han.
Selv har han oppsøkt parker andre steder når tilbudet i nærområdet ikke har vært tilstrekkelig. Han har vært mye i Kolbotn skatepark, også kjent som Pyramiden, og mener personlig at dette er en av landets beste skateparker.
En lang prosess
Daglig leder og prosjektleder for Betongpark AS Marius Johansen, er positiv til det nye anlegget, og håper det bringer stor glede til nærområdet. Det er Betongpark AS, i samarbeid med Bymiljøetaten, som står bak prosjektet. Planen om en ny skatepark på Holmlia ble først satt i gang for ti år siden, men det er først nå plantegningene kommer til virkelighet.
Ved fotballbanen på Holmlia skal den nye skateparken bygges. Akkurat nå er det vanskelig å se for seg at området snart skal fylles med rullende lyd og liv. Gjennom det kalde metallgjerdet kan man se gravemaskiner og annet utstyr som skal bygge bydelens nye aktivitetspark. Prosjektets første gravtak ble utført 6. mars.

Betongpark AS har bygd omkring 170 skateparker her til lands og har de siste årene begynt å leke seg i utlandet. Pyramiden på Kolbotn, som nevnt tidligere, var en av de første parkene bedriften produserte. Etter mye erfaring innenfor bransjen, vet de hva som er viktig for å oppnå en god skateplass.
Mer enn bare en hobby
– Det er mange ting som spiller inn. En skatepark handler om mye mer enn bare skating. Det handler om å skape et miljø, et samlingspunkt, sier Johansen.
Betongpark AS er opptatt av å tilpasse parkene sine, ikke bare til terrenget, men også etter skaternes ønsker. Derfor har de organisert idémøter med lokale skatere, hvor utøverne, Joachim Pietronigro inkludert, har fått skisset elementer til parken sammen med designeren.

– Vi prøver å integrere designet og få det til å passe terrenget, forklarer Johansen.
– Det gir selvfølgelig en følelse av eierskap og stolthet, forteller Pietronigro.
Han er stolt av å ha vært med på å påvirke utfallet til den nye skateparken, som skal stå ferdig i løpet av våren. Skateparker støpes i betong, som vil si at en god park kan stå i flere tiår. Det er vanskelig å vite, men lett å se for seg hvor mange som kan få glede av dette anlegget. Uttrykket til det grå området mellom fotballbanen og Holmlia Grill, kan få en helomvending i løpet av våren.
Skating skaper samhold
Tobias Lønnebotn har brukt skateboard som et fremkomstmiddel i flere år, men har de siste ni månedene også begynt med triksing. For Tobias er det viktig å ha et sted hvor skatere kan samles.
– Det er viktig å ha et privat sted å samles slik at vi ikke plager andre. Det blir mye bråk når vi skater rundt i gatene, og folk blir irriterte, forklarer han.
Lønnebotn er nok langt ifra den eneste skateren som har opplevd at man ikke kan drive med det man liker, uten at det preger andre. Lyden av plastikkhjul mot brostein kan være vanskelig å sette pris på.

Videre forteller han at områdene for skating skal være inkluderende.
– Hvis flere har lyst til å være aktive og bare ha et sted å møtes, så er alle velkomne til en skatepark, sier Lønnebotn.
Samtidig uttrykker han at det kan være litt skummelt å skate på samme område som proffe.
– Skater du med folk som er veldig gode så kan det være skummelt. Men å bare dra til en skatepark, vil jeg anse som et triks i seg selv, sier han.
Tobias Lønnebotn forteller at skating krever mye mot. Man må stå i det å tryne og feile til du faktisk klarer triksene. Han trekker inn det inkluderende miljøet siden ingen dømmer deg for å prøve.

Hva er det som utgjør en god skatepark, mener du?
– Man må ha muligheten til å gjøre flere ting enn bare skating. Slik at det blir mer inkluderende for alle, sier han.
Nå som det kommer en ny skatepark på Holmlia mener Tobias Lønnebotn at samhold er viktig for å sikre at parken blir brukt.
–Alle, både skatere og ikke-skatere, må respektere området. Tillit trengs også, forteller Tobias Lønnebotn.
Til slutt bekrefter også Joachim Pietronigro at skateparken skal være et sted for alle.
– Miljøet i en skatepark er så inkluderende at alle passer inn uansett nivå eller alder, det er alltid plass, avslutter han.