Premiere på HUMAN: både fest og dommedag

10. mars var det duket for premiere på den ukelange internasjonale dokumentarfilmfestivalen HUMAN. Festivalsjef Ketil Magnussen forteller at festivalen aldri før har vært så viktig.

En trappegang er fylt av mennesker som mingler

10. mars var det premiere på dokumentarfilmfestivalen på Vega Scene.

– Det føles som om verden er snudd på hodet for tiden, innledet festivalsjefen åpningsseremonien med.

Magnussen mener dokumentarfilmen spiller en viktig rolle i en tid der propaganda og misinformasjon preger mediebildet.

– I en verden som er vanskelig å forstå så trenger vi historier som gir mening for oss. Det er viktig når det er mange krefter som prøver å skape forvirring.

Mennesker er på vei inn i kinosalen. På lerettet står det HUMAN
Festivalen foregår fra 10. til 16. mars. Foto: Julie Skårdal Aasen

Han mener dokumentarfilmen har mange flere muligheter for å bringe deg nærmere en tematikk enn det tradisjonell journalistikk har.

Det er lettere å ta til seg noe som engasjerer. Hvis du føler at du kan bidra, så er verden et mye bedre sted å være. En verden vi forstår er mye tryggere

Ketil Magnussen, festivalsjef HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival

Da HUMAN for første gang ble arrangert i 2008 var det en ren menneskerettighetsfilmfestival, med mål om å ta opp tematikk gjennom film, samtaler og teater. Festivalen har utviklet seg til et mye bredere program både tematisk og også ved at det i dag er flere internasjonale filmer på programmet.

– Vi er fortsatt opptatt av rollen dokumentaren spiller i samfunnet - uansett om det er de nære relasjonene eller de store problemene, legger festivalsjefen til.

En kvinne og en mann står på hver sin side av en boks med ordet HUMAN skrevet på
Programsjef Kari Nøst Hegseth (t.v) og festivalsjef Ketil Magnussen (t.h) holdt tale under åpningsseremonien. Foto: Julie Skårdal Aasen

Festivalen foregår hovedsaklig på Vega Scene og Cinemateket, men har også arrangementer på andre steder i byen. Årets festivalprogram består av alt fra dokumentarfilmvisning og dommedagsdebatt, til teater og husfest.

– Vi håper dere blir med oss gjennom hele festivaluka for både fest og dommedag, avsluttet programsjef Kari Nøst Hegseth under mandagens åpningsseremoni.

– Gir håp

Ina Tin er seniorrådgiver i Amnesty International, som har vært partner for festivalen nesten helt siden den ble stiftet i 2008. Hun har tidligere sittet i juryen for kåringen av beste menneskerettighetsfilm. Kåringen som Amnesty er med på å arrangere. Tin synes festivalen er et viktig tilskudd til Oslos og Norges filmscene.

– Det er viktig å oppmuntre til å holde dokumentarfilmen i hevd og å bruke den i vår tid. Nå er den viktigere enn noensinne, forteller Tin.

En kvinne står og smiler til kamera med et vinglass i hånda
Ina Tin var tilstede på åpningsdagen av festivalen. Foto: Julie Skårdal Aasen

Den første dokumentarfilmen festivalgjestene kunne se på storskjermen var "Mr. Nobody Against Putin", som gir et unikt innblikk i militariseringen av russiske skoler under den russisk-ukrainske krigen. Tin sier hun liker tonen åpningsfilmen setter for festivalen.

– Filmen nyanserer bildet av russere, og skildrer russere som gjør motstand på indirekte, men viktige måter. Motstanden filmen representerer gir håp, forteller Tin.

Stort potensiale i norsk dokumentarfilmbransje

Festivalsjef Magnussen forteller at det ligger et stort potensiale i norsk dokumentarfilmbransje.

– Særlig de siste 35 årene har det vært en enorm utvikling og kreativitet i produksjonene av dokumentarfilm. Vi har sett at dokumentarer har hatt stor suksess internasjonalt og vunnet de største prisene.

Festivalsjefen forteller at filmene blir stadig mer lagt merke til internasjonalt, men mener de ikke har fått den oppmerksomheten de har fortjent i norske medier.