Starter demenskor: – Håper musikken kan vekke minner

Stovner er én av fem bydeler som starter opp et nytt demenskor. Forskere ved Norges musikkhøgskole skal undersøke hvordan musikk påvirker deltakernes livskvalitet.

Kristi Stedje og Kutluay Tulum

Kristi Stedje er prosjektleder og forsker ved Norges musikkhøgskole, og Kutluay Tulum er leder av helsetjenesten i Stovner.

Prosjektet er et samarbeid mellom Oslo Kommune og Norges musikkhøgskole. I det reviderte budsjettet i 2024 ble det satt av fem millioner kroner til å starte opp fem nye demenskor i Oslo. Bydelene som skal delta er Stovner, Nordstrand, Bjerke, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo. Koret skal gi deltakerne mulighet til å synge sammen og oppleve musikkens positive virkning.

Stovner bydelshus
Korøvelsene skal holdes i dette lokalet på bydelshuset i Stovner.
Foto: Emma Ulfeng

Utfordringer med rekruttering

Kutluay Tulum er leder av helsetjenesten i Stovner, og har vært med på rekrutteringen av deltakerne til koret. Selv om prosjektet har vært godt mottatt, har det i følge Tulum vært utfordrende å rekruttere deltakere. Mange av de påmeldte måtte kontaktes direkte av helsetjenesten i bydelen, og kun én person meldte seg selv på. Likevel har pårørende vist stor interesse for tilbudet. 

— Det har krevd en stor innsats, men vi har nok påmeldte, forteller Tulum.

Kravene for å delta er at deltakerne har demens eller hukommelsesproblemer, og at de er hjemmeboende. I følge Tulum trenger ikke deltakerne å ha erfaring med musikk eller sang fra før.

— Vi håper at musikken vil bidra til å vekke minner og skape hverdagsglede mens de fortsatt bor hjemme.

Kutluay Tulum
Kutluay Tulum forteller at han ikke hadde trodd at det skulle være så utfordrende å rekruttere deltakere til koret.
Foto: Emma Ulfeng

Forskning på musikkens virkning på demens

Ifølge Oslo kommunes hjemmesider lever 10 000 mennesker i Oslo med demenssykdom, og dette antallet forventes å dobles de neste 20 årene. Norges musikkhøgskole skal forske på hvordan deltakelse i koret påvirker sosialt samvær, psykisk helse og livskvaliteten til deltakerne. Kristi Stedje er prosjektleder og forsker fra NMH. Hun forteller at det per nå finnes lite forskningsbasert kunnskap om hvordan musikkaktiviteter påvirker hjemmeboende personer med demens.

— Da vi planla oppstarten av korene sammen med kommunen, ble vi enige om at det var essensielt å undersøke hvilken virkning koret har på deltakerne, forteller Stedje.

Forskerne skal kartlegge hver deltaker gjennom hele prosjektet for å forske på akkurat dette.

— Vi håper dette prosjektet vil bidra til økt forståelse og kunnskap om musikkens betydning for denne gruppen, avslutter Stedje.

Kristi Stedje
Kristi Stedje forteller at prosjektprosessen startet i fjor og skal fortsette fram til neste år.
Foto: Emma Ulfeng

Oppstart i september

Påmeldingsfristen var 28. februar, og demenskoret i Stovner har oppstart i september. Selv om påmeldingsfristen er over, forteller Tulum at det fortsatt er mulig å melde seg på.

— Mange pårørende forteller at sang og musikk er noe deres kjære fortsatt kjenner igjen og gleder seg over. Vi håper at koret kan bli en meningsfull aktivitet som gir både fellesskap og glede, avslutter Tulum.