Ble lettet da konkurrenten vant

Årets bibliotek 2024 ble kåret 9. januar. OsloMet var blant de fire finalistene, men det var Tjeldsund folkebibliotek som vant.

Hege Undem Store står i biblioteket i Pilestredet 48.

Hege Undem Store er bibliotekdirektør for OsloMet Universitetsbibliotek.

Prisen for Årets bibliotek er den mest prestisjefylte kåringen et bibliotek kan få i Norge. Alle biblioteker kan bli nominert til prisen, men det er en jury som vurderer forslagene og kårer en vinner. De fire finalistene for 2024 var OsloMet Universitetsbibliotek, Nordmøre- og Buran bibliotek (Trondheim), Tjeldsund folkebibliotek og Sunndal folkebibliotek.

Hege Undem Store er bibliotekdirektør for OsloMet Universitetsbibliotek. Hun forteller at de er stolte over å være blant finalistene, og at det er gøy med så mye oppmerksomhet.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at vi var blant finalistene. Vi har fått utrolig mye oppmerksomhet, så vi har fått maksimalt ut av å være nominert, sier Store

Videre forteller bibliotekdirektøren at hun faktisk ble litt lettet da Tjeldsund bibliotek vant.

– Jeg ville jo selvfølgelig vinne prisen, men siden vi har fått så mye oppmerksomhet var det flott at Tjeldsund bibliotek fikk prisen. De har bare én ansatt, og vi er 65, derfor synes vi det er veldig fortjent at de vinner, forteller Store.

Inngangspartiet til biblioteket i første etasje i Pilestredet 48.
Mange av bøkene på biblioteket er digitalisert. Foto: Ida Trosterud

Biblioteket på OsloMet har blitt pusset opp og var klart til bruk i starten av 2024. Bibliotekene i Pilestredet 35 og 32 har fått oppgraderinger, men det er biblioteket i Pilestredet 48 som har blitt prioritert mest. Store forteller at det var viktig for dem å ha studentene med i oppussingsprosessen.

– Vi gjorde en undersøkelse med studentene for å vite hva som var viktig for dem. Det er en del ting som virker innlysende, men som allikevel er viktig å fokusere på. Vi har for eksempel brukt et par millioner på stikkontakter, sier Store.

Store forteller at sitteplasser var hovedfokuset gjennom prosessen. Interiørarkitektene fikk beskjed om antall plasser som var ønsket, og at de skulle plassere bøker der det var plass.

– Studentene ønsket seg komfortable sitteplasser, noe som er viktig når man skal sitte her lenge. Derfor har vi mange forskjellige sitteplasser. Noen steder er det sofa, andre steder er det gode stoler. Det er også viktig at studentene kan komme hit både sammen og alene, så vi har båser, grupperom og gruppebord.

– Jeg er aller stoltest av at studentene strømmer til. Det er et bevis på at vi har gjort noe riktig under oppussingsprosjektet, sier Store.

Fire unge studenter sitter rundt et av gruppebordene i biblioteket.
Izabelle Villena, Lilly Slinning, Nora Føre og Helene Haakestad Thorsen er lærerstudenter og øver til en matteprøve de snart skal ha. Foto: Ida Trosterud

Disse fire jentene går første året på lærerstudiet, og de forteller at biblioteket har blitt veldig fint. De sitter som regel her når de leser til eksamen, og når de jobber med arbeidskrav. Biblioteket er så populært at de ofte sliter med å finne sitteplasser.

– Det er en veldig lun og fin atmosfære her. Vi er her mye, forteller Nora Føre.