Coverlåter tar over topplistene

TV-programmer som "Hver gang vi møtes" og "The Voice" skaper hitlåter i hopetall, men sangene har du hørt før.

Herman Corneliussen fra bandet "Ståpels" tror coverlåter i utgangspunktet er en bra ting

Herman Corneliussen fra bandet "Ståpels" tror coverlåter i utgangspunktet er en bra ting

I "Hver gang vi møtes" samles folkekjære artister fra både det norske og det svenske musikklandskapet. Her tolker de hverandres sanger i forskjellige sjangre og språk. I "The Voice" konkurrerer ukjente artister om hvem som synger best. Også her skal de covre mer eller mindre kjente sanger. Nå troner låtene fra programmene topplistene på strømmetjenesten Spotify.

– Tror ikke det skader, så lenge du gjør det til ditt eget

Herman Corneliussen spiller trommer i bandet "Ståpels" og stiller seg positivt til coverlåter.

– Det er klart at det kan ta litt mye plass på topplistene men jeg liker egentlig coverlåter godt, forteller han. Gjør man en coverlåt og er bevisst på å gjøre det til ditt eget kan det være fint for unge artister. Vi spiller selv en coverlåt på konsertene våre og føler at det bare har en positiv effekt.

12 av 50 sanger

Den 16. januar 2025 var 12 av de mest hørte sangene på Spotify coverlåter fra TV-programmer. "Hver gang vi møtes" har 11, og "The Voice" har en sang på listen. Det vil si at 24% av Norges mest hørte musikk ikke er originalversjoner.

Blant de originale sangene på Norge Topp 50 er de færreste av norske artister. Foto: Vetle Hvitsand

– Å covre låter er en fin ting

Filmkritiker og tidligere musikkjournalist Morten Ståle Nilsen sier at coverlåter kan være en fin ting, så lenge det er et særpreg der. I et telefonintervju deler han tanker om coverlåter.

– Det å lage coverlåter er ikke noe nytt fenomen, sier Morten. På 50-tallet var det å lage en versjon av en allerede eksisterende låt normalt, før artister som for eksempel Bob Dylan gjorde det til et ideal å skrive egne sanger, forteller han videre.

Han er ikke bare positiv, og drar frem en type coverlåter som ikke begeistrer.

– På tidlig 2000-tallet var det ballade-coverlåter som var populært, nå er det kanskje en litt sunnere tendens med mer særpreg innenfor coverlåtene, sier han.

Årets deltagere i "hver gang vi møtes: Carola Häggkvist i front - bak fra venstre Thomas Dybdahl, Astrid S, Stein Torleif Bjella, Kjartan Lauritzen, Ina Wroldsen og Jonas Benyoub
Foto: Vegard Breie

– Coverlåter må ha et særpreg fra artisten, om ikke er jeg redd det er negativt for kreativiteten til artister, avslutter han med.

Stikkord