Kinesisk TikTok-konkurrent topper nedlastningslister

19. januar kan TikTok bli forbudt i USA grunnet sikkerhetshensyn. Som motsvar har brukere begynt å flokke til RedNote, som nå topper nedlastningslistene.

På den norske topplisten i App Store vil du finne en rød kinesisk app ved navn RedNote.

USAs avtroppende president Joe Biden signerte i april 2024 et kontroversielt lovforslag. ByteDance, det kinesiske selskapet som eier TikTok, fikk til 19. januar 2025 å selge rettighetene til appen i USA. Hvis ikke gjorde det ville et tvangsforbud bli innført i landet. Som følge av dette har flere TikTok-brukere respondert ved å laste ned en annen kinesisk app. Den heter RedNote.

Appen, som i Kina er kjent som "Xiaohongshu (小红书)", startet som en plattform for netthandel, men har utviklet seg til noe som sammenlignes med Instagram og Pinterest. Oversatt til norsk betyr navnet "Den lille røde boken". RedNote er i skrivende stund den mest populære gratisappen på både Apple App Store og Google Play Store. Appen har fått over 700,000 nye brukere på to dager. Den hadde allerede 300 millioner eksisterende brukere.

RedNote er den mest populære appen blant brukere på Android, med over 10 millioner nedlastninger i skrivende stund.

Frustrasjon blant unge TikTok-brukere

Hvorfor migrerer unge amerikanere fra et kinesisk medium til et annet, i stedet for et annet etablert medium som Instagram? Emilie Owens, stipendiat ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved UiO, tror at det er nettopp fordi RedNote er en kinesisk app at det lastes hyppig ned.

– Jeg tror det er folket som avviser at staten prøver å styre deres tilstedeværelse på nett, og en enkel måte å sende et signal til de som sitter med makta, sier Owens.

– Mange unge TikTok-brukere er nok frustrerte på måten appen har blitt gjort til et politisk verktøy av den amerikanske staten. Det kinesiske eierskapet er ikke noe de merker når de bruker appen. For dem er det bare en plattform hvor de kan lære, føle, gjøre godt, og utforske verden, sier Owens.

Emilie Maeve Owens sier at mange unge amerikanere er frustrerte over inngripen i deres mediebruk. FOTO: Miles Herman Tisdel Flikke.

Nasjonal sikkerhet, eller noe dypere?

Amerikanske plattformer som X/Twitter og de eid av Meta (Facebook, Instagram og Whatsapp) har tidligere vært involverte i store databruddskandaler og kontroverser.

Den amerikanske regjeringen sier de er bekymret for at den kinesiske staten vil få tilgang til amerikanske brukeres personlige data, som kan være et brudd på nasjonal sikkerhet. I 2019 bannlyste det amerikanske sjøforsvaret og hæren TikTok fra å lastes ned på enheter tilhørende deres affilierte. Owens påpeker at andre apper med kinesisk eierskap som Shein og Temu også samler brukerdata uten å ha blitt bannlyst eller begrenset.

– At TikTok skal bannlyses på grunnlag av at det vekker anti-amerikanske følelser blant amerikanere får mange til å føle på undertrykkelse av sine friheter, så vel som at det er et uforskammet forsøk på å gripe ideologisk og økonomisk kontroll på internett, legger Owens til.

Grimm Langvæg vil bort fra alle sosiale medier. FOTO: Miles Herman Tisdel Flikke.

Grimm Langvæg studerer ved OsloMet og forteller Journalen at han har TikTok, men ikke bruker det. Han kjenner ikke godt til RedNote, men forteller at han ikke har vurdert å bytte over til applikasjonen. Generelt er Langvæg ferdig med sosiale medier, inkludert X og andre apper fra Meta.

TikToks fremtid

Mange norske brukere på TikTok har diskutert om det blir aktuelt for dem å gå over til RedNote, og frykter at TikTok vil forsvinne for norske brukere. Owens sier at det vil være et press på store deler av Vesten på grunnlag av amerikansk innflytelse, men at det ikke nødvendigvis vil skje.

Det er fortsatt en mulighet for at TikTok har en fremtid i USA. Hvis rettighetene til appen i USA blir solgt til et selskap i landet vil de kunne fortsette driften. Elon Musk sitt navn har dukket opp som en potensiell kjøper, men ByteDance opplyser at de har ingen planer om å selge appen. I følge The New York Times skal TikToks CEO Shou Chew delta på Donald Trump sin innsetting som president sammen med Elon Musk og Mark Zuckerberg den 20. januar.

Stikkord