Jens president i Folkets Hus
Jubelen sto i taket på Folkets Hus da valgdagsmålingene viste rødgrønt flertall. Høyest hoppet landets nykommere blant Ap-politikerne.
– Gjett om de har det kjipt i Høyres hus nå, sier Julie Lødrup, generalsektretær i AUF. Det skåles, klemmes og heies ved AUF-bordet, mens målingene viser et rødgrønt-flertall.
– Dette har vi jobbet hardt og lenge for. Dette er verre enn den viktigste eksamen, men jeg er sikker på at Ap og AUF er her for å bli, sier Ingrid Aune, nestleder i AUF Oslo.
Ungdommene er ikke i tvil hva som har mobilisert velgerne.
– Folk i Norge, og kanskje spesielt ungdommen, er interessert i de store linjene. De fleste ønsker velferd foran skattelette, poengterer Lødrup.
President Jens
Etter en meget turbulent valgkamp ser det nå ut til at de rødgrønne beholder flertallet. Målingene har spriket i alle retninger, men Jens Stolteberg har vært krystallklar på at Arbeiderpartiet har gått til valg på en videreføring av dagens flertallsregjering.
– Hadde det vært presidentvalg i dag, hadde Jens Stoltenberg vunnet uten problemer, slår Lødrup fast.
– Han er en samlende leder, ikke bare for Ap, men for hele befolkningen, sier Aune.
Stoltenberg høster også skryt hos sine regjeringskollegaer.
– Dette er først og fremst en personlig triumf for Jens. Han har vært enestående, sier Bjarne Håkon Hanssen, helse- og omsorgsminister.
Kanskje ute av regjeringen
– Blir vi gjenvalgt i kveld er det klart det blir en festkveld. Da er regjeringen en suksess, sier Syvia Brustad, nærings- og handelsminister.
Brustad er en av de som ikke er spådd en ny rolle i en eventuell regjering.
– Det tenker jeg ikke på i dag. Det absolutt viktigste er å beholde flertallet og vinne valget. Men jeg kan si det slik, jeg har tenkt å gå på jobb også i morgen, sier Brustad.
Veien til flertallet
Brustad og Hanssen er ikke alene om å hylle den rødgrønne fremgangen. Skulle det vise seg å holde hele natten gjennom markerer det en historisk opptur for Arbeiderpartiet. Partiet lå nede med brukket rygg i 2001. Det var indre splid, og en velgerflukt i hundretusener-klassen. At ledelsen, med Stoltenberg i spissen, valgte å søke støtte hos Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble av mange sett på som vågalt.
– Jeg tror det har sammenheng med Stoltenbergs erfaring som finansminister under Jagland. Han så hvor vanskelig det var å få gjennomført politikk i mindretall, sier Trond Nordby, professor i statsvitenskap i Oslo.
Fortsatt flertallsregjering
Foreløpig går det mot fortsatt flertallsregjering i Norge de neste fire årene. Det er ikke uproblematisk demokratisk sett ifølge Trond Nordby.
– Både mindretalls-, og flertallsregjeringer har sine positive og negative sider. Det positive med flertallsregjering er at man vil ha større forutsigbarhet og større gjennomslagskraft. På den andre siden kan man oppleve det Lars Sponheim (V) kaller ”et sovende Storting”. Dette viser klart igjen i antall anmodningsforslag fra Stortinget. Under Bondevik II lå antallet på nesten 250. I løpet av den rødgrønne-regjeringens første periode falt dette til 9, forklarer Nordby.
Han mener at hvis man ser nøytralt på styremåten, ville det beste ha vært om man kunne skifte mellom flertall- og mindretallsregjering.
– Siden begge modeller har sine fordeler og ulemper, hadde det vært ideelt med et skifte i årets valg, sier Nordby.