Sametingsvalget: Olli tror han sitter

Sametingspresident Egil Olli (Ap) mener natt til tirsdag at han har gode sjanser for å bli sittende. Hovedutfordrer Aili Keskitalo innrømmer at Norske Samers Riksforbund gjør et dårlig valg.

Da 7.397 stemmer fra totalt 13.902 stemmeberettigede var telt opp, lå Arbeiderpartiets sametingsgruppe an til å få 28,0 prosent av stemmene. Det er et 7,6 prosents forsprang på Norske Samers Riksforbund (NSR).

Brakvalg for Frp

Fremskrittspartiet lå an til å bli representert på Sametinget for første gang, og gjør et brakvalg i sameland. Partiet lå natt til tirsdag an til en oppslutning på 9,1 prosent, og kunne ifølge prognosene ta tre mandater.

– Mandatfordelingen er svært usikker. Men det ser ut som om vi gjør et godt valg. Når NSR samtidig går klart tilbake, er jeg optimist med tanke på å kunne danne en flertallskonstellasjon. Vi kan samarbeide med alle i Sametinget bortsett fra Fremskrittspartiet, sier sametingspresident Egil Olli til NTB.

Den mest attraktive samarbeidspartneren blir nok nykommeren Àrja som natt til onsdag lå an til å få tre mandater og hele 10,3 prosent av stemmene. Seks andre lister lå an til representasjon i det nye Sametinget.

Styringstillegg

Egil Olli overtok som sametingspresident midtveis i forrige valgperiode. Han brøt da et 18 års langt hegemoni der sametingspresidenten alltid har vært NSR-representant. Olli mener at Ap har fått et styringstillegg fra velgere som har sett at det er mindre bråk i sametinget under det sittende regimet.

– Vi er ikke fornøyd med noen tilbakegang. At Frp ligger an til representasjon i sametinget, kan jeg ikke tolke som noe annet enn en protest mot det etablerte. Nå vil jeg se det endelige valgresultatet, så skal jeg og NSR oppsummere hvorfor vi går tilbake, sier Aili Keskitalo, som kunne konstatere at hun selv var sikret gjenvalg.

– Vanskelig

Så lenge Ap blir den klart største grupperingen i sametinget, mener Keskitalo det skal bli svært vanskelig å unngå en flertallskonstellasjon der Olli blir sittende.

Det er gjort store endringer i valgordningen til det tradisjonelt todelte sametinget. Valgkretsene er redusert fra 13 til sju, og det velges 39 mandater mot 43 ved forrige sametingsvalg. Både Keskitalo og Olli mener det er positivt med en mer representativ valgordning, selv om det går ut over de største og de aller minste listene. (©NTB)