Sentrumsalterantivet ryker

Stemningen sank brått på KrFs valgvake etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort. Gjestene på Ekebergrestauranten var tydelig skuffet over KrFs dårlige resultater.

På tross av upåklagelige omgivelser på fasjonable Ekebergrestauranten ble kveldens hovedrett for mye å svelge for Kristelig Folkeparti. Både TV2 og NRKs valgdagsmålinger var entydige: Det blir ikke noen sentrumsregjering de neste fire årene. Selv om desserten ble servert umiddelbart etterpå, stod ikke stemningen til å redde.

Det var en skuffet, men realistisk Dagfinn Høybråten som møtte opp på KrFs valgvake.

- Stemningen i KrF er god. Men vi har ikke i tilstrekkelig grad klart å omsette dette til velgere, sa han til partifellene. Han gjentok flere ganger at han ikke vil bli overrasket om de rødgrønne igjen får flertall på Stortinget.

Ernas dobbeltforlovelse

– En sittende flertallsregjering som kan vise til en manglende avklaring på ikke-sosialistisk side, har klart et kort i valgkampen, sa Høybråten, og siktet til Erna Solbergs uavklarte regjeringsplaner.

Høybråten benyttet anledningen til å slå fast KrFs stayerevne i norsk politikk, samtidig som han indirekte beklaget retningen valgkampen etter hvert tok.

– Jeg har ikke strødd om meg med mange garantier i denne valgkampen, men jeg kan garantere én ting. Det nye laget som blir valgt til å representere KrF på Stortinget i kveld kommer til å la høre fra seg, sa han til stor jubel i avslutningen av talen sin.

Truet med Siv

Kort tid etter at de første valgdagsmålingene var klare, holder Dagrun Eriksen nettøte med partikollegene i hjemfylket Aust-Agder. Samtalen er optimistisk. Partifelle og tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan ligger for øyeblikket godt an til å få et utjevningsmandat. Likevel er det tydelig at Eriksen hadde forventet seg et bedre resultat. Hun peker på de rødgrønnes fordel av å sitte i regjering.

– De rødgrønne har tydeligvis klart å mobilisere bra i det siste, ettersom SV går fram såpass, sier Aust-Agders førstekandidat og KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

– Det geniale de har gjort, er å true med Siv Jensen. Det er det sterkeste kortet de har hatt, og vi så hvordan panikken begynte å bre seg når sentrumsalternativet ble løftet frem i sluttspurten av valget. Så lenge Stoltenberg kunne true med Jensen, skuffet han velgere over til seg.

Dersom de rødgrønne nå kommer i regjering, bryter dette med mønsteret der regjeringspartiene har blitt hardt straffet av velgerne helt siden Kåre Willochs andre regjering i 1986.