Garden smittet, men ikke bekymret
Over hundre gardister har vært innom sykestua med influensamistanker. I leiren tar man situasjonen med knusende ro.
OSLO/HUSEBY: På sykestua i Gardeleiren ligger gardistene Knut Anders, Eirik og Helge godt plassert i hver sin seng. Alle tre er lagt inn med mistanke om svineinfluensa.
– For et par dager siden fikk jeg vondt i hodet og halsen. Jeg merket feberen komme. Da ble jeg sendt hit, forteller Eirik.
Gardelege og løytnant Andreas Edenberg er innom og ser etter soldatene. Lyset er slukket i rommet. Det lukter sykdom, men gardistene er ikke bekymret.
– Hele situasjonen virker bare veldig oppblåst. Det er media som hyper den, mener Eirik.
– Det uheldige med å ligge her er det at vi går glipp av tjenesten. Jeg skulle vært på lagførerkurs denne uka, forklarer Knut Anders.
Som en vanlig omgangssyke
Da bølge nummer to av svineinfluensaen nådde Garden, ble det skrevet om svineinfluensa-alarm. Presse- og informasjonsoffiser kaptein Joar S. Vik forteller at situasjonen, ut i fra forholdene, er helt ufarlig.
– I omfang har ikke dette rammet oss mer enn en helt vanlig omgangssyke, noe vi har hver eneste høst. Men vi tar faglige råd til etterretning, og situasjonen og ansvaret vårt på alvor. Færrest mulig skal bli syke, sier Vik.
Han understreker at Garden, på lik linje med resten av samfunnet, har ansvar for å ikke bidra til videre smitte. Soldater som kan være smittet isoleres. De permitteres ikke.
– Når noen blir syke og borte fra den daglige tjenesten, øker selvfølgelig belastningen på dem som er igjen. Men det er ingen dramatikk. Vakthold, trening og daglige gjøremål går som normalt, sier offiseren.
Ikke bekymret
Totalt har over hundre soldater vært innom sykestua for sjekk og behandling. Sanitetsassistent Morten Norborg går ut i fra at de fleste kommer til å måtte ta seg en tur.
– Man bor usedvanelig tett oppi hverandre her. Det er en leir med 1200 personer. I perioder hvor flere blir syke samtidig spres dermed smitten hurtig, sier han.
At soldatene i Gardeleiren generelt er i veldig god fysisk form, gjør situasjonen enklere for helsepersonellet.
– Vi hadde en runde med svineinfluensa i slutten av august også. Det var ikke noen problemer knyttet til det. Pandemien fører til litt mer arbeid for oss, spesielt med tanke på logistikken. Rent medisinsk er vi ikke bekymret, sier Norborg.
Soldater som føler seg dårlige får målt temperaturen og blodverdien sin. Med mistanke om smitte legges de i karantene på leiren. Ingen er blitt sendt til sykehus. Bare ved spesielle tilfeller, for eksempel om en person har blitt smittet i utlandet, sendes man til legevakten.
Nok faglig kapasitet
Tilfellet der noen soldater ble sendt hjem fra Gardens rekruttskole på Elverum grunnet smittefare, skyltes kapasitetsmangel. I leiren på Huseby er situasjonen en annen.
– Vi har absolutt faglig kapasitet til å ta vare på personellet vårt innenfor leiren, sier kaptein Joar S. Vik.
En karantene varer til smittefaren er over. Det antas å være rundt syv dager. De tre gardistene i hver sin seng må altså belage seg på bøker, kabal, PC og hverandres selskap en god stund til. Selv om viktige ting venter dem på utsiden.
– Jeg må ut før helgen. Jeg må finne meg en date til gardeballet, sier Eirik, men blir liggende inntil videre.