– Havet blir surere
Når temperaturen i havet øker, tar havet opp mindre CO2. Og den globale oppvarmingen øker.
– Havet absorberer CO2 fra lufta. Det gjør at CO2-konsentrasjonen i atmosfæren blir mindre. Samtidig gjør opptaket av CO2 at pH-verdien i havet blir lavere. Det vil si at havet blir surere, forteller Helge Drange ved Universitet i Bergen.
Han deltok tirsdag på en konferanse om havforsuring i regi av Miljøverndepartementet. Et sentralt tema er hva lavere pH-verdi har å si for økosystemene i havet.
– Når temperaturen i havet øker, vil havet kunne ta opp mindre CO2. Vi får da en ekstra oppvarming, forklarer Drange. Han mener det betyr at vi må kutte mer enn antatt i klimautslippene.
Bevar fisken for framtida
Statssekretær Vidar Ulriksen ved Fiskeri- og kystdepartementet legger vekt på at næringen må omstille seg:
– Ved en temperaturøkning i havet kan det være at andre arter passer bedre for oppdrettsnæringen. Det er viktig at næringen viser omstillingsevne, sier han.
Ulriksen er også opptatt av at de biologiske resursene må bevares, og at vi har et ansvar for at framtidige generasjoner skal få utnytte havet.
Norge lyttes til internasjonalt
Erik Solheim snakker engasjert på konferansen om havforsuring og klimaendringer. Foto: Kirsti Kvanes
– FNs klimapanel er en triumf for vitenskapen. Verdens beste vitenskapsfolk er samlet, og bortimot hele verden legger deres vurderinger til grunn i klimapolitikken, sier Erik Solheim i sin åpningstale.
Han legger vekt på at for å løse klimaproblemene trenger vi mer kunnskap og samarbeid mellom forskere.
– Havforsuring er et viktig tema for Norge, og vi blir lyttet til internasjonalt, forteller han.