EU-kontroll blir ditt ansvar

Fra nyttår får 1,3 millioner bileiere mer ansvar når Statens vegvesen slutter å sende ut varsling om EU-kontroll.

Statens vegvesen vil fra 2010 ikke sende ut varsling om at du må på kontroll for å sjekke om bilen din er sikker og i miljømessig god stand. Vegvesnet har sendt brev til norske bileiere siden 1994, men det blir det slutt på nå.

- Vi endrer varslingsmåte fra å sende ut vanlig varsling fire måneder før EU-kontrollen må være utført, til å legge det ved i den årlige oblatutsendinga, sier kommunikasjonsrådiver i Statens vegvesen, Marte Spets.

Vegvesenet vil spare penger og miljø ved å sende ut mindre papir, og slår derfor sammen de to tiltakene.

Bileiernes ansvar

Ifølge Spets har det alltid stått i loven at det er bileierne selv, og ikke vegvesenet, som har ansvar for at det blir utført EU-kontroll på bilen annenhvert år.

- Vil det ikke bli lettere for folk å glemme EU-kontrollen?

- Vi skal fortsatt sende ut purringer med beskjed om at man kan ordne opp innen inneværende måned. Selv om vi i dag sender ut varsel i forkant må vi sende ut purringer til 35 prosent av bileierne, så det virker egentlig ikke som om de husker det uansett, forklarer Spets.

Vegvesenet vil imidlertid oppfordre andre til å minne bileierne om EU-kontrollen.

- Vi vil i større grad oppfordre de som utfører EU-kontroller om å minne kundene sine på dette som en del av kundepleien. Ellers kan man fortsatt ut om EU-kontroll via sms eller Internett, sier Spets.

 

Sjekk når du må utføre EU-kontroll her.

Færre kontroller

Kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal, liker ikke at vegvesenet slutter å varsle om EU-kontrollen.

- Dette er dumt for forbrukerne. Vi har tall som viser nedgang i antall kontroller, og er redde for at enda fler kan glemme kontrollen når de ikke får brev.

Ifølge Sødal kan det være vanskelig for forbrukerne å plutselig skulle huske EU-kontroll, når de i alltid har fått brev med påminnelse fra Statens vegvesen.

- Er det dumt at mer ansvar legges på bileierne?

- Det er jo bileierne som har ansvar for å holde bilen i stand, men når en tjeneste blir tatt fra deg kan det være vanskelig å holde styr på alt sammen. Mange sliter til og med med å huske bilnummeret sitt, sier Sødal

Lanserer egen løsning

Sødal tror ikke det er lurt å slå sammen oblatutsending og varsel om EU-kontroll.

- Vi tviler på at folk leser oblatutsendinga nøye. Folk er mest opptatt av å få på plass oblatene når de kommer, ikke av å lese papirene.

Derfor vil NAF nå lansere en egen løsning som kan erstatte varslingen fra vegvesenet.

- NAF kommer til å lansere en løsning innen en uke for alle bileiere. Folk skal kunne registrere seg på nett, og deretter få en e-post med påminnelse før fristen. Vi vet ikke helt hvordan det skal legges opp enda, men vi ønsker en løsning med en påminnelse uavhengig av forskjellige verksteder gjør, sier Sødal.