– Uaktuelt med norsk mobilforbud

Regjeringen vil ikke gjøre som franskmennene.

En gruppe internasjonale forskere har allerede advart sterkt mot strålingsfaren knyttet til mobilbruk for barn. Tidligere nobelprisvinner Devra Davis ledet en gruppe som møttes i Washington DC i september, og hun mener det må innføres en rekke strakstiltak. Forskergruppen vil forby telefoner blant barn, forby trådløse nettverk på skoler, og krever helseadvarsler på mobiler, slik det er på sigarettpakker.

– Vi befinner oss midt i et globalt eksperiment. Vi er nødt til å innføre en rekke føre var-tiltak. Det er for risikabelt å vente på langtidsvirkningene av bruken av mobiltelefoner, sier Davis i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

Helse- og omsorgsdirektoratet forteller at et forbud i Norge ikke er aktuelt.

– Skal man forby mobil må man vite at det er farlig. Men det er satt ned en gruppe som skal se på farene ved mobil slik det er gjort i Frankrike, sier Roger Ingebrigtsen til Utdanningsnytt.

Den franske regjeringen har allerede fulgt ekspertgruppens råd, og foreslår å forby mobiltelefoner i grunnskolen.

– Vi ønsker å legge oss på et føre var-prinsipp. En del av studiene viser at stråling fra mobiltelefoner kan skade barns utvikling. Dette er fordi barns kranier ikke er ferdig utvokst, sier statssekretær Chantal Jouanno i det franske økologidepartementet til NRK

Statens strålevern synes forslagene fra den internasjonale ekspertgruppen er for ekstreme.

– Å forby mobiltelefoner for barn er for radikalt. Mange barn har faktisk behov for å holde kontakt med sine foresatte via mobil, sier Gunnar Saxebøl, direktør for strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern til Dagbladet.