Cirkus Arnardo i fare
UDI pålegger Cirkus Arnardo å øke lønningene betraktelig i år for at deres arbeidere skal få oppholdstillatelse. Arild Arnardo truer med å pakke sammen og legge ned Norges eldste sirkus.
– Vi har ingen mulighet for å øke lønningene. Det er begrenset hva publikum kan betale for billettene, og vi får ingen statsstøtte, sier sirkusdirektør Arild Arnardo.
Arnardo har fått pålegg av UDI om å betale sine sirkusteknikere lønn etter minimum lønnstrinn én. Dette vil si et lønnshopp på omkring 7000 kroner i måneden, ifølge Arnardo. Hvis ikke lønningene oppjusteres, vil ikke UDI utstede nye oppholdstillatelser. Arnardo mener at de ansatte er fornøyd med dagens situasjon.
– De samme folkene jobber for oss år etter år, og alle er fornøyde på vår side, sier han.
Han mener at sirkusteknikere ikke har behov for like høy lønn som andre arbeidstakere fordi de får gratis kost og losji.
Problematisk rundskriv
Stridens kjerne ligger i tolkningen av et rundskriv fra UDI som regulerer hvem som kan få oppholdstillatelse:
”For musikere og sirkusartister/nødvendig hjelpepersonell ved sirkus eller tivoli kreves det at søkerens lønn er minimum lønnstrinn 1 i Statens lønnsregulativ, med mindre det kan dokumenteres at en lavere lønn er normalt for vedkommende sted og yrke. For mer detaljert informasjon se vedlegg til rundskrivet" (Rundskriv UDI).
Arnardo har skrevet brev til Arbeidsdepartementet hvor han problematiserer kravet til dokumentasjon som er nødvendig for å fravike kravet om minstelønn. Han mener det holder å vise til at lønnsutviklingen i hans eget sirkus har vært jevn de siste årene. Arnardo viser til at sirkusbransjen i Norge er liten og at han derfor baserer lønnsnivået på lønninger i andre land.
– Vi konkurrerer med tusenvis av sirkus i andre land, sier han.
Arbeidsdepartementet bekrefter at de har mottatt brevet fra Arnardo. De opplyser at han skal få svar på henvendelsen i løpet av kort tid, men vil ikke si noe om resultatet enda.
Arnardo mener det kun er utlendinger som har den kompetansen som trengs for å jobbe på sirkus, og tror ikke en lønnsøkning vil få flere nordmenn inn i bransjen.
– Sirkus er et liv, sier han.
Merano betaler
Cirkus Merano bruker også utenlandske sirkusteknikere, men de har ikke noe problem med å gi deres ansatte god nok lønn.
– Våre lønninger ligger godt over minimumstariffen, forteller presseansvarlig i Cirkus Merano Turid Beth Hansen.
Også i Cirkus Merano får de ansatte fri kost og losji, og i år har sirkuset ansatt to team med sirkusteknikere for at de ansatte skal få mer fritid.
– Vi har hatt fokus på lønningsproblematikken og sirkusdirektør Knut Dahl har derfor satt lønningene opp i tråd med LOs krav, avslutter Beth Hansen.