Fotfølger Støre i våpenkampanje
Utenriksministeren er på fornavn med Ida Thomassen (23) fra Changemaker etter en intens kamp mot norsk eksport av våpenmateriell.
Ordet var fritt på studentpuben Frokostkjelleren, men ordstyreren visste ikke navnet på alle de unge som brant inne med spørsmål til utenriksministeren.
– Det er Ida og hun kommer fra Changemaker, kom det momentant fra Jonas Gahr Støre.
Ida Thomassen (23) er leder for organisasjonen Changemaker og stilte statsråden til veggs med spørsmål om hvorfor Norge eksporterer våpen til regimet i Saudi-Arabia.
– Norge har en våpenindustri og et forsvar som selger våpen. Jeg er for våpenindustrien, men jeg er også for at vi har den strengeste kontrollen for våpeneksport i verden, sier Støre, og påpeker at Norge kun sender såkalt B-materiell og ikke ferdige våpen til land som Saudi-Arabia.
Changemaker-lederen er på ingen måte fornøyd med svaret til Støre.
– For det første unngikk han å svare på flere av spørsmålene mine. Dessuten gjør han forskjell på A- og B-materiell. Det opprinnelige regelverket skiller ikke mellom dette, men det er blitt en greie i Stortinget at man kan skille på dette.
– I det norske eksportregelverket står det at man ikke skal selge våpen til land i krig, udemokratiske regimer eller der menneskerettighetsbrudd finner sted. Det er en grunn til at også B-materiell er underlagt eksportkontroll i Norge, sier Thomassen.
Hun er ikke overrasket over at utenriksministeren husker navnet hennes.
– Jeg pleier å være der han er og stille spørsmål. Det ble spesielt en greie i valgkampen, hvor vi fotfulgte en Støre-turné på skoler og universiteter. Vi klarte å stille med Changemakere omtrent alle stedene hvor han kom. Vi spør alltid om hvorfor Norge driver eksport av våpen, forteller Thomassen.
Tøffe spørsmål fra studenter
Jusstudentenes stamsted Frokostkjelleren var fylt til randen under Støres foredrag om Norges rolle i kampen for menneskerettigheter mandag kveld. Foredraget åpnet Menneskerettighetsuka, som arrangeres av Amnesty Internationals studentgruppe ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har høy status blant mange studenter, noe både oppmøtet og mottakelsen han fikk under åpningen av Menneskerettighetsuka beviser. Men han måtte også svare på flere vanskelige spørsmål fra publikum.
– Å møte ungdommen på denne måten er det mest spennende jeg kan gjøre. Det er de som skal leve lengst med disse spørsmålene, sier Jonas Gahr Støre til Journalen.
– Får du mer kritiske spørsmål fra unge folk enn i det politiske miljøet på Stortinget?
– Helt klart. Tøffere og mindre sminket. Det er ungdommene som stiller de beste og vanskeligste spørsmålene, sier Støre.
Støre fikk også spørsmål om saker som Norges engasjement i Afghanistan og konkrete tiltak i kampen for menneskerettigheter i Iran.
Forsvarer dialog med ”verstingstater”
Støre kom direkte fra tre debatter med Siv Jensen om ytringsfrihet, og mener at debatten rundt publiseringen av karikaturene, samt en stortingsdebatt og religionsfrihet, viser at det ”høytid for menneskerettigheter”. Han er opptatt av situasjonen i Iran, og gir sin fulle støtte til menneskerettighetsforkjempere som Dr. Shirin Ebadi, som han møtte samme dag. Fredsprisvinneren er på besøk i Norge og gjester Menneskerettighetsuka sammen med Kjell Magne Bondevik onsdag.
I foredraget understreket han også viktigheten av å holde fast på et bredt internasjonalt samarbeid gjennom FN, og mener det uklokt å boikotte dialogen på grunn av at også verstingstater slipper til.
– Menneskerettigheter er en forutsetning for stabile samfunn. Det farligste vi kan gjøre er å snu ryggen til verden.
Støre er skeptisk til ideen om et ”League of Democracies” i stedet for FN, et forslag den amerikanske presidentkandidaten John McCain har gitt støtte til.
– Det er besnærende med et ”League of Democracies”. Men hva da med resten? Og hvordan i all verden skulle vi definere demokratier? Er Russland et demokrati? De har jo valg, sier Støre.
Han forsvarte også at han valgte å bli sittende i salen da Irans president Mahmoud Ahmadinijad i fjor kom med svært kontroversielle uttalelser mot Israel og USA under FNs rasismekonferanse, Durban II. 40 diplomater forlot salen i protest, mens Støre, som var nestemann på talerstolen, i stedet valgte å komme med et motinnlegg mot den iranske presidenten.