Krever mildere regler for utenlandske prester
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn mener kravet om mastergrad hos utenlandske religiøse ledere truer religionsfriheten.
– Mangelen på kompetente religiøse ledere i Norge gjør at mange trossamfunn ikke får utført sentrale religiøse handlinger. Dette er en alvorlig begrensning av religionsutøvelsen. Myndighetene bør derfor strekke seg langt for å legge til rette for ”import” av religiøse ledere for å sikre religionsfriheten, skriver Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i et brev til Justis- og politidepartementet. Brevet er sendt videre til Arbeidsdepartementet.
Utlendingsforskriften stiller krav om at søkere er ”fagutdannet eller har spesielle kvalifikasjoner”. I et rundskriv fra UDI skjerpes dette kravet for religiøse ledere, hvor det skal kreves utdanning på masternivå eller tilsvarende.
– Kravet om utdanning på masternivå eller tilsvarende samsvarer ikke med den virkelighet som gjelder for utdanning av religiøse ledere, verken her i Norge eller i utlandet, hevder samarbeidsrådet.
Etter at den nye utlendingloven trådte i kraft i år, får imidlertid UDI anledning til å gjennomgå bestemmelsene for arbeidstillatelse. Seniorrådgiver Per Kristian Ljostveit i UDI innrømmer at regelverket er problematisk.
– Vi har hatt kontakt med flere trossamfunn som har hatt nettopp dette problemet, og ser at det ikke alltid er mulig å oppdrive en master, vedgår Ljostveit.