Ny film skal øke kunnskap om psykisk helse
Psykiske helseproblemer blir stadig mer vanlig. Nå ønsker senteret for erfaringskompetanse innen psykisk helse at en ny film skal øke kunnskapen hos fagfolk.
Vi møter Halvor på Tullins Café. Klokken har akkurat passert ti, og den første kaffen har nettopp blitt servert. Med en gutteaktig sjarm introduserer han seg selv og rekker frem en bestemt hånd. Det er lite som tyder på at Halvor en gang var én av de 15% av norges befokning som per i dag sliter med psykiske problemer.
Mer kunnskap
Høsten 2009 ble Halvor og to andres historier eviggjort i filmen Vendepunkt. Alle tre har vært psykisk langt nede, men klart å kjempe seg opp igjen. Målet med filmen er at filmen skal bli en del av medisinutdanningen, og gi fagfolk mer kunnskap om psykiske helseproblemer,
- Det som er så flott er at det handler om tre mennesker som har fått et bedre liv etter å ha slitt psykisk, til del fysisk. Det er ikke en trist og deperimert film. Den gir håp.
Halvor ser litt ned, men titter rask opp igjen og smiler. Han har tro på at filmen kan bidra til mer kunnskap om psykiske lidelser.
- Jeg tror at den vil bevisstgjøre fagfolk på at endring fra et vanskelig utgangspunkt er mulig, men at lærerboka ikke nødvendigvis kan gi alle svar. Den viser at det ikke alltid er opplagt hva man blir frisk av. I mitt tilfelle var det jo å begynne med politikk.
- Har det vært et problem at fagfolk har for lave ambisjoner og gir litt for lett opp?
- De er kanskje litt regide, og kan heller se begrensinger. I Ingunns (red.anm: en av de andre i filmen) tilfelle hadde personalet på institusjonen sagt at hun hadde unaturlig høye ambisjoner, men det var akkurat ambisjonene og drømmen som reddet hennes. Folk innenfor psykatrien kan dessverre ta fra folk drømmer og ambisjoner, og jeg tenker kanskje at for noen bidrar fagbrillene til at de ser diagnosen i større grad enn personen.
Viktig tema
Erik Falkum er undervisningsleder i psykiatri ved universitet i Oslo. Han har ikke sett filmen, men er likevel positiv til å bruke en slik film i undervisningen.
- Medisinstudentene har et eget psykiatrisemester, og her er det satt av en dag hvor studentene får høre om brukernes egne erfaringer.
Han kan fortelle at Halvor har deltatt på introduksjonsdagen flere ganger.
- Studentene syntes det er et veldig bra innslag. Halvor formidler det på en måte lærerne ikke kan, og har fått veldig god tilbakemelding for sitt foredrag.
Falkum mener også at det vil være gunstig for ferdig utdannede leger å bli påminnet om brukerperspektivet.
- De har behov for kontinuerlig læring, og kunnskap om psykisk helse kan fort bli skjøvet til side i den hektiske hverdagen, avslutter han.
Krevende
Halvor synes det var spennenende og intenst å være med på Vendepunkt. Etter flere måneder med prosjektutvikling, tilbrakte han og de to andre hovedpersonene én uke på Lifjell og spilte inn filmen. Han legger ikke skjul på at det var en tøff opplevelse.
- Det var til tider krevende å måtte fortelle så mye om deg selv, bakgrunnen din og det du har opplevd. Det er ting som vekker minner, og det er vanskelig å snakke om, forteller han.
- Samtidig var det veldig givende, og vi dro tilbake til samme sted for å feire at vi var ferdige. Vi snakker 7 retters middag altså, sier han og ler.
I dag jobber Halvor som prosjektleder i erfaringskompetanse.no, og driver med politikk på siden. Han håper at fremtiden vil bringe enda mer åpenhet rundt psykiske lidelser, og synes det er viktig at man har positiv innstilling.
- I stedet for å fokusere på hva som gjør folk syke, er det viktig å se hva som gjør folk friske.