Polske gjestearbeidere rammes hardt av finanskrisa

Antall polske arbeidsledige i Norge nærmer seg 5000. Flere sliter med gjeld. For mange er svart arbeid eneste utvei.

Nye tall fra NAV viser at arbeidsledigheten blant polske arbeidsinnvandrere har økt med 79 prosent det siste året.

Julia Maliszewska er ombud for de polske arbeiderne i Oslo Bygningsarbeiderforening. Hun sier de polske arbeiderne har måttet gå først etter at finanskrisa satt inn, ettersom de ofte er ansatt i vikarbyråer og dermed har dårlig stillingsvern. Maliszewska er bekymret over de arbeidslediges situasjon.

– Når de blir sagt opp, klarer de så vidt to husleier her uten inntekt. Etterhvert er det mange som opparbeider seg gjeld. I beste fall låner de av kompiser som fortsatt har jobb, i verste fall hos arbeidsgiver.

Maliszewska forteller om arbeidstakere som går med på ugunstige avtaler med arbeidsgiver for å få betalt husleia.

– Plutselig får de ikke utbetalt feriepenger, for eksempel. Slike gjeldsavtaler er vanskelige å følge opp juridisk, og det er lite vi i foreningen får gjort, sier hun.

Får ikke dagpenger

I følge NAV er det 4654 polske arbeidsledige i Norge. Maliszewska mener det ligger store mørketall bak statistikken.

– Det er mange som sliter med å registrere seg som arbeidsledig hos NAV, ofte fordi de ikke har dokumentasjon på at de er sagt opp. Dette gjelder som regel dem som er ansatt av såkalte bemanningsbyråer. I bemanningsbyråene har ikke arbeideren noen garanti for å få jobb, og kan miste inntekt fra en dag til en annen. Byrået kan bare slutte å kalle inn arbeiderne når krisa slår inn, og har ingen forpliktelser overfor arbeidstakeren. Det kan gå veldig lang tid mellom hver gang en blir kalt inn. I praksis blir dette det samme som å være arbeidsledig, sier hun.

Det er få som klarer seg lenge i Norge uten jobb eller dagpenger. Mange drar tilbake til Polen, forteller Maliszewska. Men bare for en kort periode.

– Situasjonen har ikke bedret seg stort i Polen siden finanskrisa slo inn. Det er vanskelig å få jobb, så de fleste kommer tilbake til Norge, sier hun.

Svart arbeid

Julia Maliszewska snakker med polske arbeidere hver dag på kontoret i Oslo Bygningsarbeiderforening. Hun sier det er vanskelig å håndtere saker som omhandler svart arbeid.

– Arbeidsgiver lover kontrakt, men utsetter det hele tida. ”I morra, i morra” blir det sagt, men den kommer aldri.

Samtidig påpeker hun at arbeiderne vet at det er svart arbeid når pengene kommer i hånda og ikke inn på konto.     

– De godtar en dårlig lønn som de slipper å skatte av. Enhver med familie vil jo heller ha betalt svart enn ikke betalt i det hele tatt, sier hun.