Tenk deg om før du blir næringsdrivende
Høy risiko, små marginer og kompliserte regelverk kan gi konsekvenser som forfølger deg resten av livet. I tillegg er de sosiale vilkårene svært forskjellige fra dine rettigheter som arbeidstaker.
I politiske festtaler er viktigheten av å skape nye arbeidsplasser en fast gjenganger. Det mangler heller ikke på råd, kurs og veiledning i å starte egen virksomhet, og superlativene om fordelene ved å gjøre det er overbevisende. Men alle kan ikke lykkes, og baksiden av medaljen er det få som snakker om.
De skjulte ofre
Rundt en tredjedel av nystartede bedrifter overlever ikke en gang det første året, og etter fem år er det bare en tredjedel som fortsatt er i virksomhet, viser statistikkene. Tromsøadvokat Knut Skjærgård har lenge hatt et brennende engasjement for de som ikke lykkes og kaller dem de skjulte ofre.
- Det er et paradoks at folk som prøver å skaffe seg et eget levebrød og bidra til næringsutvikling, ender med å bli stemplet som kriminelle hvis de ikke lykkes, sier Skjærgård.
Han mener at skatte- og avgiftsreglene ved etablering av bedrifter er for strenge. Får du en skjev start og kommer på etterskudd med skattetrekk, risikerer du anmeldelse for underslag. Er du usikker på hvor mye du skal betale i moms, kan du bli tatt for momsunndragelse.
- I tillegg kommer de personlige belastningene ved en eventuell konkurs og krav som aldri blir foreldet, sier Skjærgård.
Ulike vilkår
Forskjellen på dine rettigheter som arbeidstaker og vilkårene du må leve med som næringsdrivende er store. Spesielt hvis virksomheten går dårlig eller du blir syk. Som eksempel får ikke eier eller daglig leder noe fra Lønnsgarantifondet ved konkurs. Det tar også ekstra tid før du kan få dagpenger som arbeidsløs. Ved sykdom må næringsdrivende dekke arbeidsgiverperioden på 16 dager selv, og får deretter bare 65 prosent av inntekten i sykepenger.
Advokat Skjærgård mener dette er næringsfiendtlig og får full støtte av stortingsrepresentant Trine Schei Grande(V).
- Det viktigste vi kan gjøre er å sikre sosiale rettigheter for gründere og få på plass et skattesystem som stimulerer til etableringer, sier Schei Grande.
Begge er i tillegg enige om at skjemaveldet er for omfattende og at kravene fra det offentlige er for strenge og kompliserte.
Samarbeid for arbeid
Regjeringen inviterer for tiden til samarbeid for arbeid, hvor ett av hovedområdene er næringsutvikling. Hensikten er å sikre et godt velferdstilbud til alle i alle livets faser og legge grunnlaget for å bevare den norske velferdsstaten i framtiden, ifølge regjeringen.no. I den forbindelse vil man ha innspill fra gründere, men det imponerer ikke kritikerne.
- De møter jo bare de med suksess, sier Schei Grande.
Advokat Skjærgård kaller det en skyggedebatt uten mening.
- De grunnleggende elementene for å etablere næringsvirksomhet tør ingen å ta opp i full offentlighet. Da eksponerer de seg selv, sier Skjærgård om regjeringspartienes møter med næringslivet.
Aps leder i næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland, avviser at man bare treffer de vellykkede.
- Vi har en rekke samtaler med gründere som ikke har lykkes. Nå går vi bredt ut for å gjøre en totalvurdering på hvordan nye arbeidsplasser kan skapes. Vi trenger flere som tør å satse på næringsvirksomhet. Vi må gjøre det lettere å bringe de gode ideene videre, men det er umulig å komme utenom det personlige ansvaret for virksomheten, sier Aasland.
Må ha høy arbeidsmoral
Øyvind Kristensen (36) har vært næringsdrivende hele sitt voksne liv. Han er daglig leder for Oslos eldste tobakksbutikk i Stortingsgaten og vil ikke anbefale folk å etablere egen virksomhet.
- Da må man regne med lange dager og ha høy personlig arbeidsmoral. I tillegg må man slite med det offentliges avgiftspolitikk og feilansettelser av folk som ikke duger, mener Kristensen.
Slik arbeidstakervernet er i dag er han forsiktig med ansettelser og betegner virksomheten sin som en forvokst familiebedrift.
- Før var folk der for arbeidsplassen, men nå er arbeidsplassen der for folk, sier Kristensen.
Glem drømmen
- Et viktig skritt i riktig retning ville være å vedta foreldelsesregler for moms- og skattekrav etter konkurs, for eksempel fire år, sier advokat Knut Skjærgård.
Han kan fortelle om folk som i sin pensjonisttilværelse fortsatt får krav og varsler om utpanting for momskrav etter konkurser for 25 år siden.
- Slik regelverket er i dag er private bedriftsetableringer et hasardiøst pyramidespill hvor gründeren er dømt til å tape, mener Skjærgård.
Derfor har han en klar oppfordring til folk som drømmer om å starte for seg selv.
- Glem det fortest mulig, og få deg heller en jobb i det offentlige, avslutter Skjærgård.