Alarmsvindel gjør folk utrygge
En eller flere menn reiser rundt og lurer folk med trygghetsalarm. – Jeg har aldri sett liknende, sier alarmleverandøren.
Trygghetsalarmen skal gjøre at brukerne føler seg trygge. Men i det siste har alarmen vært til besvær for uheldige Oslo-borgere.
En høflig mann uten uniform og ID-kort har oppsøkt eldre med trygghetsalarm under påskudd av å skulle sjekke alarmen, skriver Oslo kommune på sine nettsider. Mannen sier han skal skifte ut trygghetsalarmen, og at det må betales et pengebeløp i kontanter. Så stikker mannen av med pengene.
Allerede i januar i år begynte svindleren å oppsøke eldre med trygghetsalarm på Romerike. Men etter at han hadde lurt mellom åtte og ti eldre mennesker, ble det stille fra mannen. Da hadde kommunen nemlig gått ut og advart mot svindelen, og nå har mannen forflyttet seg til Oslo.
– Større enn normalt
Hjelp 24 er leverandør av trygghetsalarmene i Oslo. Regionleder Arvid Bakken kan fortelle at mange brukere av trygghetsalarmen nå føler seg både utrygge og husredde.
– Det skjer ofte at svindlere utgir seg for å komme fra kommunale eller offentlige instanser. Men slik vi opplever det nå, skjer det i mye større grad enn normalt, sier Bakken.
Til nå har mannen fått svindlet til seg penger i minimum tolv hjem i Oslo, ifølge regionlederen. Grorud, Bjerke, Alna og Nordstrand er noen av bydelene som har blitt rammet.
– Jeg har jobbet i Hjelp 24 siden 1998 og har aldri opplevd noe liknende, sier han.
Ifølge Bakken skal mannen være i 30-40-årsalderen, ha mørkt, halvlangt hår, og han skal snakke norsk.
Mer og mer kreative
Gro Smesrud, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, er sikker på at det er flere enn én mann som står bak svindelen.
– Det er ikke bare én høy, mørk mann som gjør dette, sier hun til Journalen. Hun har sett en økning i denne typen forbrytelser de siste årene.
– Dette er et kjent fenomen, og de kriminelle blir mer og mer kreative. Mange utgir seg for å være noe annet enn de er for å få tilgang til hjemmene til folk. Noen utgir seg for å være politi eller brannmann, andre later som de skal sjekke det elektriske anlegget, sier Smesrud.
– Som regel har vi lite å gå etter i disse sakene. Vi er nesten nødt til å møte på dem mens de begår forbrytelsen, sier hun.
Oslo kommune advarer på sine nettsider mot den ukjente mannen. De ber trygghetsalarmbrukere om aldri å betale kontantbeløp om noen kommer til dem fra Hjelp 24 eller pleie- og omsorgstjenesten.