Diskuterer dødsstraff i Asia

I tre dager arrangeres et internasjonalt seminar om dødsstraff i Asia, der mer enn 90 prosent av alle henrettelser i verden foregår.

For første gang holdes det i Oslo et fagfellemøte som omtaler bruk av dødsstraff i Asia. Mellom 18. og 21. mars 2010 samles flere eksperter fra hele verden seg på områdene til det juridiske fakultet i Karl Johans gate.

Lill Scherdin er seniorforsker ved institutt for kriminologi og rettssosiologi, og har vært med på å arrangere møtet.

 

Ny diskusjon i FN

– Bakgrunnen for å gjøre dette er at Asia er et viktig område når det gjelder dødsstraff. Der finner vi en kjerne land som henretter veldig mange i forhold til tallene ellers i verden, sier Scherdin. Hun forteller at Norge er veldig engasjert i spørsmålet om dødsstraff, og at det er derfor de nå har samlet seg i Oslo.

– Det er et spesielt engasjement i Norge og i Oslo på akkurat dette området, og vi presser på for å få avskaffet dødsstraff internasjonalt, fortsetter hun. Før jul i år er det håp om at en ny avstemning om dette skal komme opp i FN. For Scherdin og de andre som står bak møtet, er det viktig å forstå mest mulig om dødsstraff i Asia, før en eventuell debatt om avskaffelse finner sted.

 

Gir ikke mindre kriminalitet

Lill Scherdin introduserte seminaret, og frontet viktigheten av å se sprikene i avstraffingsmetoder i en samfunnsmessig kontekt. Hun viser til undersøkelser som sier at det ikke er noen sammenheng mellom dødsstraff og nedgang i kriminalitet. Store klasseforskjeller spiller derimot en sentral rolle i hva slags type avstraffelser som blir gitt. Det samme gjelder for hvor godt utbygget velfedsstaten er i det aktuelle landet.

 

Mekanismene bak dødsstraff

Nils Christie snakket om mekanismene bak dødsstraff. En forutsetning er dehumanisering av de straffedømte. Han sammenligner også livstid i fengsel med dødsstraff. Hva slags liv får man i fengsel, når man blir fratatt håpet om å noensinne komme ut?

Senere i dag kommer flere utenlanske aktører på banen. Særlig situasjonen i Japan og Sør-Korea skal belyses. Journalen kommer tilbake med oppdateringer.