Flypassasjerene lar bilen stå hjemme

Usikkerhet om parkering og risikoen for å bli askefast, endrer også folks reisemønster på bakken.

For mange er det mest praktisk å bruke bil til og fra flyplassen når man skal på langtur. Etter at vulkanasken fra Island lammet flytrafikken sist torsdag, har det imidlertid vært full stopp hos parkeringsfirmaene rundt flyplassene. Også de få passasjerene som nå kommer seg av gårde ser ut til å velge andre løsninger enn egen bil.

- Vi har vært i drift i 30 år og alle piler har pekt oppover, men torsdag var det bråstopp, sier daglig leder Morten Dalen i Dalen parkering ANS på Gardermoen.

Også den adskillig større konkurrenten Europark kan bekrefte det samme.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier kommunikasjonsdirektør Pål Gleditsch i Europark A/S, som er driftsoperatør for parkering på de ni største flyplassene i Norge.

Gleditsch opplyser at Europark har kalkulert med omsetningssvikt på rundt 20 millioner kroner ved utgangen av denne uken.

Blant de mange reisende som Journalen snakket med på Gardermoen mandag, var det svært få som hadde brukt egen bil til flyplassen. En av dem var servicetekniker Gert Larsen fra Danmark.

- Jeg har nettopp parkert bilen og skal til Bergen. Jeg er på jobb og satser på at firmaet tar seg av saken om jeg ikke kommer tilbake i morgen som planlagt, sier Larsen.

Usikkerheten om parkeringsbøter ble mandag avklart da Avinor bekreftet at askefaste flypassasjerer får refundert dokumenterte ekstrakostnader i forbindelse med parkering på deres områder.