Forsømte barn får egen nettside

"Voksne for barn" lanserte i dag en barnevennlig nettside for å forebygge omsorgssvikt.

Jesper er en liten gutt som representerer barn som blir utsatt for omsorgssvikt på grunn av rusavhengige foreldre. Hvem kan hjelpe Jesper, og hvordan kan du hjelpe han?

Et verktøysett for voksne

Nettstedet "Hvem kan hjelpe Jesper" ble lansert i dag av organisasjonen Voksne for barn. Organisasjonen jobber med å spre kunnskap og sette fokus på oppvekstvilkår og psykisk helse. Nettsiden skal sammen med en bok, animasjonsfilm og en veiledningsguide for voksne, være et verktøy for å forebygge omsorgssvikt.

– Vi håper verktøysettet "Hvem kan hjelpe Jesper?" kan bidra til at flere barnehageansatte og andre som jobber med små barn, tar opp mistanker om omsorgssvikt som følge av rusmisbruk med barna, sier generalsekretær i Voksne for barn, Randi Talseth.

Les mer om Voksne for barn.

Verktøysettet er først og fremst ment for voksne som jobber med barn opptil åtte år. I tillegg til nettilbudet med verktøysettet som er åpent for alle, vil det også bli tilbudt de fleste barnehager. Randi Talseth mener det er viktig at voksne som jobber med barn tar ansvar når foreldrene svikter.

– Barn som vokser opp med en forelder som misbruker rus har en uforutsigbar og utrygg hverdag. Mange forstrekker seg psykisk og fysisk ved å ta på seg et for stort ansvar hjemme uten å få den støtte og oppfølging fra foreldrene som de trenger. Det er avgjørende for disse barna at de blir sett og tatt vare på av andre voksne, sier Talseth.

Interaktivt

"Hvem kan hjelpe Jesper" er en interaktiv side for de store, men mest de små. Faksimile: www.hvemkanhjelpejesper.no

Nettstedet tar utgangspunkt i karakteren Jesper som taler på vegne av barn som blir utsatt for omsorgssvikt på grunn av foreldre med rusproblemer. Nettstedet henvender seg både til barn og voksne, og det gjerne sammen. På siden er det interaktive aktiviteter for barn som fyll inn, klippe, lime og fargeleggingsoppgaver. Veiledningsguiden på nettstedet svarer på spørsmål som hvordan man skal snakke med et barn, hvem som kan hjelpe barnet og hvordan man snakker med barnets foreldre. Det er lagt ut lenker til aktuelle hjelpeinstanser for barn, ungdom og voksne.

Den åtte minutter lange animasjonsfilmen og boka illustrerer Jespers hverdag med en mor som ikke orker noe, skitne klær, et tomt kjøleskap og en vanskelig barnehagetid.

Se filmen om Jesper her.

Last ned barnevennlige oppgaver fra nettstedet.

Godt intiativ

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var på lanseringen og mener at det er et stort behov for et slikt intiativ.

– Blåkors har gjort en undersøkelse som anslår at opp mot 200.000 barn har foreldre med rusproblemer. Det fører til at offentlige ansatte som jobber med barn har et veldig stort ansvar og må hjelpe når de kan, forteller hun.

Helseministeren mener at Voksne for barns intiativ vil hjelpe mange. Foto: Usman M. Chaudhry

Strøm-Erichsen mener at Voksne for barn har laget et godt produkt som vil hjelpe mange.

– Ofte blir de voksne kritisert fordi de ikke bryr seg nok om små barn. Men Voksne for barn har skapt et godt verktøy som tar opp problemet på en fin måte. Dette verktøyet vil hjelpe mange, sier helseministeren.