Frustrerte bønder i aksjon

Et tilbakeholdent Senterparti skaper uro blant norske bønder.

Onsdag forrige uke aksjonerte 3000 bønder foran 350 matvarebutikker. De ville fortelle om verdien av norsk landbruk til den jevne forbruker. Sp-leder Liv-Signe Navarsete stilte opp og lyttet til bøndenes krav, men ga ingen garantier for et tilfredsstillende landbruksoppgjør.

–  Vi må lytte til signalene fra bøndene. De tyder på at den økonomiske situasjonen deres ikke er tilfredsstillende. De har fått høyere tillegg enn før i vår regjeringsperiode, men har ikke tatt igjen inntektsgapet i forhold til andre grupper, sa Navarsete under gårsdagen aksjon til ABC Nyheter.

Tidligere har Senterpartiets landbruksminister, Lars Peder Brekk, bedt bøndene om "å roe seg":

–  Regjeringen sitter ikke på Sareptas krukke. Alle har et ansvar for å bringe oljepengebruken ned på et nivå som er forsvarlig, sa han til Aftenposten.

Regjeringens skrev i sin andre Soria Moria-erklæring at inntekts- og velferdspolitikken i landbruket må videreutvikles. En gjennomsnittlig bonde har en årlig næringsinntekt på 147 000, og det har vært en stor avvikling i landbruket de siste fem årene. Vårens landbruksoppgjør vil vise om regjerngen holder det de har lovet.