- Hvalfangst er Norges svar på tyrefekting

NOAH og Dyrebeskyttelsen reagerer på at norsk hvalfangst øker i omfang.

Hvalen George. Foto: Linn Kristin Buan Nordseth

På plassen utenfor Oslo S ligger George. Han er en ni meter lang oppblåsbar vågehval, og er tatt med ut i sola for å trekke oppmerksomhet til en aksjon mot hvalfangsten i Norge. Rundt han sirkler representanter fra NOAH og Dyrebeskyttelsen, som står bak aksjonen.

Hvalfangstsesongen begynte 1. april, og holder på til 31. august. Fiskeridirektoratet har justert opp kvoten for fangst av vågehval fra 885 i fjor, til 1286 i år. Norge er et av få land som driver med hvalfangst, til tross for internasjonal kritikk, og motstand fra organisasjoner som Greenpeace.

 

Forenklet modell

Odd Harald Eidsmo fra Dyrebeskyttelsen mener myndighetenes argumentasjon for å opprettholde hvalfangsten, er svak.

- Myndighetene bruker en veldig forenklet modell for å forklare hvalens plass i økosystemet. De sier hvalen er skyld i at annen fiskebestand minker, men dette er i mye større grad et resultat av fiskeribransjen, mener han.

Eidsmo mener hvalfangsten ikke skyldes annet enn kultur og tradisjoner, og sammenlikner Norges forhold til hvalen med Spanias forhold til tyrefekting.

- Vi lar vår nasjons suverenitet gå utover dyrene, og lar oss styre av penger og profitt framfor dyrevern, mener han.

- Dør momentant i de aller fleste tilfeller

Olav Lekve, kommunikasjonssjef i fiskeridirektoratet, sier grunnen til at de har valgt å øke kvoten for tillatt fangst, er at bestandgrunnlaget har vokst.

- Det er flere hvaler å jakte på. Vi opererer innenfor det som er bærekraftige rammer, samme om det skulle være én eller tusen hvaler, sier han.

Hva tenker du i forhold til at noen mener det er dyremishandling å jakte på hval?

- Hvalene avlives raskt og smertefritt med de metodene vi bruker [harpun, red.anm.], og hvalene dør momentant i de alle fleste tilfeller.