Kampen mot Norges største bank

Ivar P. Røeggen stolte blindt på banken. Ti år senere står han igjen med et tap på 270 000 kroner og en rettssak mot DnB NOR. Hva gikk galt?

For ti år siden fikk Ivar P. Røeggen et brev fra den lokale DnB NOR-filialen i Kristiansund. I brevet ble han invitert til investeringsmøte i banken fordi han hadde vært en ”god og trofast kunde”. Å motta denne invitasjonen føltes som et privilegium for småspareren fra Nordmøre.

Garantert gevinst

- Tre investeringsscenarier ble lagt frem på møtet, og alle hadde gevinst. Selgerne sa at det aldri i historien hadde vært noe tap på disse produktene, sier Røeggen.

Han takket ja til tilbudet som ble presentert for han, og investerte dermed en halv million kroner finansiert av lån. Først ved juletider i 2006 skjønte Røeggen for alvor at investeringen hans kom til å ende i tap.

Trodde på banken

- Kall meg gammeldags, men jeg hadde aldri trodd at banken kunne lure meg. I dag kan jeg gå med på at det var utrolig naivt av meg å tro på alt som ble lovet, sier han.

Men Røeggen er ikke den eneste som gått i fella; omlag 1500 nordmenn har i følge Forbrukerrådet klaget inn lånefinansierte spareprodukter til Bankklagenemnda.

Sto fram

Røeggen satt på ferja på hjem fra jobb da han kom over en interessant artikkel i Dine Penger. Det økonomiske tidsskriftet søkte personer som ville stå frem og innrømme at de hadde investert i denne omstridte typen spareprodukter. Ivar P. Røeggen var en av få som turte å dele sin historie. Tilbake fikk han hjelp av bladet til å klage inn saken for Bankklagenemnda.

Kortvarig serier

I januar 2009 vant Røeggen i Bankklagenemnda. Nemnda hentet blant annet inn ekspertise fra en NHH-professor, og kom frem til at Røeggen skulle bli stilt som om investeringen aldri fant sted.  De stadfestet at spareproduktene ikke hadde god nok forventet gevinst da de ble lansert. Samme dag som avgjørelsen falt, gikk DnB NOR ut og avviste den. Banken ville ikke dekke Røeggens tap.

Forbrukerrådet kom imidlertid til unnsetning. De anså saken som prinsipielt viktig, og bestemte seg for å finansiere rettssaken for Røeggen mot DnB NOR. Kampen mot Norges største bank var i gang.

- Bommer juridisk

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, vitnet i Røeggen-saken i forrige uke.  Hun anser utfallet av saken som svært viktig fordi det kan få betydning for tusenvis av nordmenn i samme situasjon.

- DnB NOR laget et produkt til amatører som bare de selv kunne tjene penger på. Vanligvis tar bankene beslutningen til Bankklagenemnda til etterretning. Dette har altså ikke DnB NOR gjort, og da må vi gå rettens vei, sier hun.

På spørsmål om hvorfor DnB NOR valgte å ikke ta hensyn til Bankklagenemndas avgjørelse, svarer informasjonsdirektør i banken, Thomas Midteide, at de stort sett alltid følger nemndas avgjørelser. Denne gangen var de imidlertid sterkt uenig i beslutningen.

- I denne saken mener vi de bommer helt juridisk, og saken fikk også knappest mulig flertall i nemnda. Dermed må dessverre retten avgjøre hvordan denne saken skal løses, sier han.

- Ikke egnet for salg
NHH-professor Terje Hansen støtter synet om at produktene som ble solgt til Røeggen, ikke var egnet for salg. Han mener likevel at folk må ta sin del av ansvaret når de investerer pengene sine.

- Jeg kan forstå DnB NORs beslutning om ikke å godta skyld i Røeggen-saken på bakgrunn av de store økonomiske konsekvensene det kan få, sier han.

Forbud mot salg til privatpersoner

Røeggen forteller at han stadig mottar telefoner, spesielt fra pensjonister, som har betalt så mye renter på de lånefinansierte spareproduktene at hele pensjonen holder på å ryke.

Det er nå forbudt å selge disse produktene til privatpersoner. Røeggen tror likevel at mange bankansatte får urealistiske salgstall og -produkter tredd over hodet. Han råder alle som vil investere sparepengene sine til å få full oversikt over hva de blir presentert for.

- Hvis noen sier til deg at det ikke finnes noen risiko – ikke ta det for god fisk, fremholder han.

En seier i seg selv

Nordmenn som føler seg svindlet av banken, venter i spenning på dommen i Røeggen-saken. Den kan være med på å bestemme om de selv får dekket sine økonomiske tap. Røeggen på sin side er glad for at han har tatt opp denne kampen uavhengig av hva som blir utfallet i rettsaken.

- Det er uansett en seier for meg at det nå er forbudt å selge disse produktene, sier han.