Mangler 47 000 blodgivere

Røde Kors bruker årlig tre millioner kroner på verving av nye blodgivere. I år spytter politikerne inn to millioner ekstra, men det er ikke langt på nær nok.

I dag har vi i Norge 93 000 blodgivere. For å holde blodlagrene over minimumsgrensa må norske blodgivere gi langt mer blod enn det som er optimalt. Mens det anbefales å gi blod 1,5 ganger per år, tappes blodgiverne her i landet gjennomsnittlig 2,3 ganger i året. For å fylle behovet burde vi ha 140 000 givere.

 

– Dette er kritisk. Hvis vi ikke gjør noe kommer situasjonen til å bli dramatisk om bare et par år, advarer Tor Ole Bergan i Røde Kors.

Loven sier at det skal gå tre måneder mellom hver tapping. Når blodgiverne tappes så ofte gjør det at det til enhver tid bare er 20 prosent av giverne som kan kalles inn dersom det blir akutt behov for blod.

– Da begynner det å bli få som kan gi. Jeg vet det er blodbanker som har redusert denne tremåneders perioden når det har vært krise, sier Bergan.

Trenger nye givere

For å komme ned på det optimale tappenivået trengs det 50 000 nye blodgivere bare i år. Så langt har 5552 nye givere meldt seg på Røde Kors nettside GiBlod.no. Bergan vet at det også er mange som melder seg til lokale Røde Kors-organisajoner, og noen direkte til blodbanken. I fjor nådde man ikke 5552 givere før i september, så 2010 ser ut til å bli et godt år.

Lurer du på om det gjør vondt å gi blod? Her kan du se blodgiver Svend Yrvum i aksjon.

Røde Kors har beholdt arbeidet med å verve blodgivere etter at de overlot driften av blodbankene til staten i 1995. Bergan mener statens bidrag på to millioner kroner er grunnen til at de har greid å verve så mange i år. Pengene brukes på kampanjen “Er du min type?”, og støtte til lokale prosjekter.

Bergan mener imidlertid det ikke er nok til å komme opp på et akseptabelt nivå:

– Det var bra å få to millioner, men beløpet burde være mye større. Og det burde selvfølgelig være årlig, ikke et engangsbeløp

På bunn i europasammenheng

Tor Ole Bergan er den eneste ansatte i Røde Kors som jobber med verving av blodgivere. Resten er frivillige, og litt spredt innsats fra de enkelte blodbankene.

Til sammenlikning har Danmark en nasjonal vervetjeneste på seks ansatte som disponerer rundt ni millioner kroner. Det er nesten dobbelt så mye som Røde Kors sitt vervebudsjett i år, og kan forklarer hvorfor Danmark har dobbelt så mange blodgivere som oss per innbygger. Norge er urovekkende nok tredje dårligst i Europa når det kommer til å gi blod.

– Det er veldig mange som ikke skjønner at mangelen på blodgivere er et problem. De forstår ikke at dette faktisk angår dem selv, sier Bergan en smule oppgitt. Han oppforderer alle blodgivere til å ta med seg en til neste gang de skal gi blod.