Nedprioriterer juni-stipend

Studenter får ikke stipend og lån i juni. Dermed må mange studenter prioritere jobb foran studier midt i eksamensperioden.

Eksamensperioden nærmer seg, og studentene går inn i årets travleste tid. Eksamenspresset veier tungt, men dette er også perioden der studentøkonomien er på sitt strammeste. For til tross for at samtlige av regjeringspartiene har innført 11- måneders studiestøtte på sitt partiprogram, må studentene nok en gang klare seg uten stipend og lån på 6600 kr i juni. Studenter som ikke kan få hjelp hjemmefra må dermed belage seg på å jobbe ved siden av studiene.

Tall studentorganisasjonene har fått fra Lånekassen viser at en eventuell utvidelse av studiefinansieringen vil koste 482 millioner årlig.

Se hva studentene mener om manglende stipend i juni her.

Legger ansvaret på studiestedene

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD), Kyrre Lekve gir ikke forhåpninger om en snarlig  løsning.

– 11-måneders studiestøtte er foreløpig blitt nedprioritert til fordel for studenter med en funksjonshemming eller som har barn. Vi kan heller ikke gi et konkret svar på når og om det eventuelt blir prioritert i fremtiden, sier Lekve.

Statssekretæren tar ikke selvkritikk, og mener mye av ansvaret må legges på studiestedene.

– Vi har gitt beskjed om at semestrene bør kortes ned, men det har ikke gitt noe foreløpige utslag.

Engasjerte studenter

Leder i Studentenes Landsforbund, Ina Tandberg, mener at et studentengasjement kan hjelpe på å få fortgang i saken. 10. mars ble det arrangert en demonstrasjon for å markere ønsket om stipend i juni. Studenter demonstrerte i Trondheim, Oslo, Harstad, Tromsø og i Bergen.

– Det er jo ikke en håpløs sak, siden partiene faktisk er for 11-månedersstipend, men problemet er at det nå blir bortprioritert i en fireårsperiode, sier Tandberg.

Tandberg mener samfunnet vil nyte godt av en forlenget studiefinansiering:

– Hvis studentene slipper å jobbe i eksamensperioden, vil de gjøre det bedre på eksamen og flere vil fullføre studiene.Tandberg mener dette vil føre til at staten vil slippe å betale for unødvendig lange utdanningsløp og at studentene raskere vil kunne bidra med skattekroner til fellesskapet.

– Dette handler om politisk vilje, sier Tandberg.