Punge ut for pils i parken?

Hvis politiet velger å bøtlegge deg for å drikke alkohol på offentlig sted, risikerer du å måtte betale minst 2000 kr.

Ifølge Alkoholloven paragraf 8-9 er det "forbudt å drikke på gate, torg, park, vei eller annen offentlig plass". Dette vil si at det å ta seg et glass vin eller en øl i parken kan koste deg dyrt.

– Politiet gjør selv en skjønnsmessig vurdering på om de skal opprette en anmeldelse eller ikke, sier Politiadvokat Sturla Henriksbø.

Hvis de velger å bøtlegge deg så er minimumssatsen på 2000 kr. Og denne summen kan lett bli høyere hvis du sitter med høy inntekt eller formue.

Vil ikke anstrenge seg for å ødelegge

Det er politiet som har ansvar for å patruljere parker, sentrumsområder og lignende. På sommerstid finnes det til vanlig nok av folk som nyter alkohol på disse stedene. Særlig i hovedstaden er dette et utbredt fenomen. Henriksbø kan fortelle at som regel blir alkoholbøtene ilagt i forbindelse med annen kriminalitet.

– Hovedformålet med loven er å ivareta alminnelig ro og orden. Hvis det dreier seg om en godlynt gjeng som deler en flaske vin og ikke er til bry for andre betyr det i praksis at politiet ikke vil anstrenge seg for å ødelegge.

Henriksbø understreker likevel at bryter man loven så gjør man det på egen risiko. Hvis man først blir tatt kan det vanke en saftig bot.

– Politiet oppfordrer på ingen måte til at det er fritt frem å drikke hvor man vil, sier han.

Hør her hva parkfolket selv mener om forbudet.

Hvem som helst kan anmelde

Til tross for at politiet ikke har ressurser til å kontrollere alle og enhver, er det ikke bare fra dette holdet en anmeldelse kan komme. Hvis naboen på andre siden av haugen mener at du og vennegjengen skråler litt vel mye er det hans fulle rett å melde deg til poltitiet.

– Det er opp til den enkelte borger, sier Henriksbø. – Hvem som helst kan i prinsippet opprette en anmeldelse. Men det opplever vi veldig lite av.