Ryanair billigst, men best?

Mange av de store flyselskapene lokker med billige reiser i sommer. Ryanair er billigst av dem alle, men uforutsette gebyrer kan likvel gjøre reisen din dyr.

Anne Lund (24) og Signe Ludvigsen (22) er mest opptatt av pris når de bestiller flybilletter. Foto: Linn Kristin Buan Nordseth.

Journalen har tatt utgangspunkt i billigste reisealternativ til London fra Oslo den siste helgen i juni, og har sammenlignet prisene mellom SAS, Norwegian og Ryanair.

Ryanair vinner

Ikke overraskenede er det den irske flygiganten Ryanair som har det beste tilbudet. Men det som tilsynelatende er en tur for to tur/retur London til 976 kroner, vil faktisk komme på rundt 1800 kroner. Grunnen til det er diverse ekstragebyrer som følger med billetten. I tillegg må Osloboere ta med i beregningen at Ryanair har sine avganger fra Torp lufthavn i Sandefjord, mens Norwegian og SAS flyr fra Gardemoen.

Det vil sannsynligvis likevel være langt billigere å fly med Ryanair enn de nordiske konkurrentene SAS og Norwegian. Billetter tur/retur London med Norwegian vil koste omlag 3400 kroner, mens SAS sitt billigste alternativ den samme helgen koster 3900 kroner.

British Airways, KLM og andre internasjonale flygiganter har også flyvninger fra Oslo til London, men disse kan ikke konkurrere med de andre alternativene på pris.

Priskupp i asketider

Likvel kan forrige ukes vulkanutbrudd by på en gyllen mulighet for de uten flyskrekk. Både SAS og Norwegian melder at billlettbestillingene kommer tregere inn etter at askeskyen har skapt flykaos i Europa. Det kan gi prisfall på billettene den nærmeste tiden, og de som griper sjansen kan gjøre et kupp, skriver Bergensavisen.

– Vi kan få en kortvarig situasjon med veldig gode tilbud, sier Rolf Forsdahl, reiselivsdirektør i HSH til Dagbladet.

Likvel vil flyseskapenes massive inntektstap de siste ukene presse prisene opp på sikt.

 

Dyre tastetrykk

Spørsmålet er om du som forbruker vil fly enkelt og komfortabelt med SAS eller billig i en av Ryanairs signalgule kabiner.

Velger du det siste må du i alle fall passe på å holde tunga rett i munnen når du bestiller. Et feil tastetrykk hos Ryanair kan ende opp med å koste deg dyrt.

Dersom du vil endre navn på den reisende, opplyser Ryanair på deres nettsider at det koster i overkant av 1000 kroner. Tilsvarende priser hos de nordiske alternativene er henholdsvis 250 kroner hos Norwegian og 300 kroner hos SAS.

Flyr du med Ryanair, kan du ikke lenger sjekke inn i skranken på flyplassen. Det må gjøres online på forhånd mot et gebyr på 50 kroner. Flyr du Norwegian eller SAS kan du velge om du vil sjekke inn online på forhånd eller om du vil vente til du er på flyplassen - helt gebyrfritt.

Flyr du med Ryanair bør du også være påpasselig med hvor mye du pakker med deg. Et kilo eller to for mye kan gjøre at at prisen på reisen din øker drastisk. Hos Ryanair koster overvekt 400 kr per kilo, mens de nordiske alternativene krever under hundrelappen hvis du har en kilo for mye i kofferten.

Tissegebyr

Om ikke lenge kan du måtte komme til å betale for dobesøk ombord på Ryanair sine flyvninger. Ryanair skal ha inngått et samarbeid med flyfabrikanten Boeing for å få redesignet kabinen og få installert en betalingsmekanisme på toalettdørene. Prisen for å gjøre sitt fornødne vil bli rundt ett pund, melder Daily Mail.