Slakter satsing på unge gründere

Tre gutter fra Høgskolen i Ålesund kom videre til EM i Bulgaria under NM for studentbedrifter. Men ikke alle hyller den store satsingen på unge gründere.

– Det viser seg at de som oppretter studentbedrifter har en overhyppig sjanse til å lykkes som gründere senere, sier John G. Bernander, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og en av prisutdelerne under norgesmesterskapet i Oslo.

– Forkastelig

Torstein Dahle, partileder for Rødt, siviløkonom og lektor på HiB, stiller seg kritisk til gründersatsningen.

– Jeg synes det er helt forkastelig. Denne gründerkonkurransen er et ledd i den offensiven som nå kjøres nedover i skoleverket helt ned til 8. trinn, og som skal få elevene til å tro at alle kan være gründere og starte elevbedrifter. Det er rett og slett lureri, fordi man skaper en slags drømmeverden der alle liksom kan starte for seg selv, med minimal risiko, sier Dahle.

Halvparten av 1000 spurte studenter svarte at de ønsker å starte opp egen bedrift i en undersøkelse utført for Innovasjon Norge og Forskningsrådet. 8369 nye foretak er registrert i Brønnøysundregisteret hittil i år. Samtidig er 3610 foretak kunngjort tvangsavviklet eller konkurs.

– Samfunnet er faktisk ikke slik som stiftelsen Ungt Entreprenørskap gir inntrykk av. Det er ikke sant at enhver er sin egen lykkes smed. Opplegget fungerer for barn fra rike hjem, og er pyton for barn fra fattige hjem, sier Dahle.

Skal hjelpe arbeidstakere

Presseansvarlig i Ungt Entrepenørskap, Wenche Wærner, sier at de er vel så opptatt av at deltakerne skal lære om verdier og få erfaring som skal hjelpe dem som vanlige arbeidstakere, og ikke nødvendigvis gründere.

– Som regel drives ikke studentbedriftene videre, men studentene får erfaring som de senere bruker til å starte opp egen virksomhet, sier Wærner.

– Vår tid krever helt andre holdninger enn ambisjoner om individuell rikdom. Kreativitet og oppfinnsomhet trengs mer enn noensinne for å møte menneskehetens store, felles utfordringer, men ikke individualistisk konkurranse mot hverandre. Det som bør stimuleres er egenskaper som solidaritet og vilje til å stille opp for hverandre. Det er slike egenskaper som vil være avgjørende i årene som kommer, sier Dahle.