T-skjorter skal bringe harmoni

Lansering av t-skjorter med skriften "I love my prophet" og et avtrykk av det norske flagget skal skape fellesskap.

Organisasjonen "Live to believe" (LTB) ble stiftet i januar av muslimske ungdommer som vil skape et fellesskap på tvers av religioner.

– Religion blir sett på som konfliktskapende. Vi ønsker å skape et fellesskap blant kristne, jøder og muslimer, sier Quadeer Ahmed i "Live to believe".

For å skape fred ønsker organisasjonen å vise hva religionene har til felles.

– Vi inkluderer alle og ekskluderer ingen, poengterer Ahmed.

En t-skjorte blir skapt

T-skjortene ble lansert 18. april, og vil ha en begrenset salgsperiode til og med 26. april. I første omgang er fellesskapsproduktet rettet mot muslimer, men det er fritt tilgjengelig for alle som ønsker det.

– Siden vi er ganske ferske på dette ville vi først teste markedet ved å lansere dette spesielt for muslimer. Ved hjelp av kartlegging, etterspørsel og respons fra kunder vil vi se hva vi kan gjøre bedre, forteller Ahmed.

– Hva er ideen bak t-skjortene?

– Det er fellesskap blant religioner, samtidig som man viser tilhørlighet og kjærlighet til nasjonen vår. Med disse t-skjortene får vi fram at uavhengig av religion, kan man vise kjærlighet til landet sitt, forklarer Qadeer Ahmed.

Er det et behov for dette i dag?

– Ja, vi mener at det er et sårt behov for å ha et fellesskap i samfunnet i dag. Alle er forskjellige på hver sin måte, men hvis vi bare har én ting til felles så kan det bringe oss nærmere hverandre. Det vi har til felles er troen på noe og landet vi bor i, smiler Ahmed.

Bildegalleriet på LTBs hjemmeside viser mennesker i alle aldere og med forskjellig etnisitet iført t-skjorta som skal være et symbol for fellesskap.

Dekker et behov

– Folk har settet pris på vårt tiltak og ment at det har vært et behov for noe slikt lenge, sier Qadeer Ahmed.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, tror at behovet vokser fram blant ungdommer fordi flere og flere finner tilbake til religionen sin.

– Ungdommer kan føle at mangel på kunnskap i samfunnsdebatten må veies opp med å sette i gang forskjellige tiltak som arrangementer og seminarer, mener Sultan.

Fellesskap blant barn

LTB oppfordrer alle til å ta del i prosjektet for å markere et fellesskap uansett etnisitet, religion, hudfarge, alder og kjønn.

– I det siste har det kommet frem at jødiske barn blir mobbet på skolen. Tenk hvis det hadde vært en mulighet til å bringe fram fellesskapet blant barn på? Du ser jo for eksempel hvordan russen får det til, sier Qadeer Ahmed.

Saken fortsetter under bildet.

Se og hør Qadeer Ahmed vise og fortelle mer om t-skjortene.

På LTBs hjemmesider står det at t-skjortene nesten selges til innkjøpspris. Qadeer Ahmed understreker at et eventuelt overskudd vil bli brukt til nye t-skjorter og andre prosjekter som sosiale og faglige aktiviteter for ungdom. På LTBs hjemmesider står det at t-skjortene nesten selges til innkjøpspris.

Fra vennegjeng til ungdomsorganisasjon

Qadeer Ahmed forteller at det var en kald vinterkveld i fjor han og vennegjengen satt og tenkte at de vil få til noe for fellesskapets skyld.

– Vi ville skape noe kult, der man kan uttrykke det som er en viktig del av livet vårt, men som når fram til mange og som gir et uttrykk for fellesskap, forklarer Ahmed.

De er en gruppe som består av fem norsk-pakistanere mellom 17 og 23 år. Alle tar utdanning i og spesialiserer seg i forskjellige retninger, blant annet IT, økonomi og medisin.

– Alle har erfaringer fra diverse prosjekter som handler om brobygging, islam og så videre, forklarer Ahmed.

Drømmer om anerkjennelse

Qadeer Ahmed letter sløret på LTBs ambisjoner og drømmer, og forteller om framtidsvisjonen:

– Om fem år, kan jeg se for meg at LTB er en anerkjent organisasjon som hovedsakelig vil aktivt jobbe for å skape fellesskap. Dette i form av forskjellige prosjekter, men også nye t-skjortekolleksjoner, accessories og andre uttrykksformer, håper Qadeer Ahmed, kontaktperson i ungdomsorganisasjonen "Live to Believe".