Vil bli morgendagens gründere
Studenter fra hele landet har startet bedrifter gjennom Ungt Entrepenørskap
Skal det være en ”sprø staur” med dansk havsalt? Hva med en bærbar redningsflåte, en multifunksjonell bygningsvest, eller et pedagogisk brettspill for å terpe på trafikkreglene?
Ivrige gründerspirer mekker, rigger og mingler på Næringslivets hus i Oslo. Grønne joggedresser, prototyper, og muffins er blant effektene som skal lokke nettopp deg til innovative studenters stands. NM for studentbedrifter arrangeres av Ungt Entrepenørskap (UE), og studenter fra hele landet inviteres til å presentere sine ideer for gründerbransjen. De 16 studentbedriftene konkurrerer om å gå videre til EM i Bulgaria, som avholdes i sommer.
Se video fra arrangementet her.
Skal redde liv
En ambisiøs gruppe ungdommer med produktet Soloraft har planer om å gjøre livet til sjøs litt tryggere. De har utviklet en oppblåsbar livredningsflåte som kan holde deg varm i flere timer. Og om de har planer om å vinne?
– Helt klart. Det er jo derfor vi er her. Stian Sørnes fronter Soloraft-gruppa, som kommer fra linja for produktutvikling og design i Ålesund. Han har stor tro på sitt produkt.
– Det fortjener livets rett på markedet, rett og slett.
Næringslivet neste?
Ungt Entrepenørskap er stiftet av store aktører, blant annet Innovasjon Norge, Sparebankforeningen og Kunnskapsdepartementet. De har som mål å gi barn og ungdom forståelse for betydningen av verdiskaping og nyskaping i næringslivet.
– Vi tror studentene lærer mer gjennom å gjøre, fremfor å se og høre. Studentene lærer både om arbeidslivet og om seg selv, sier presseansvarlig i Ungt Entrepenørskap Wenche Wærner. Hun legger til at etablering av bedrifter tredobles fra 7 til 20 prosent om du har vært deltaker i studentbedriftprogrammet.
Ifølge en artikkel i start NTNU fra november 2009, går en av tre nyoppstartede bedrifter konkurs.
Er det hensiktsmessig å oppmuntre unge til å starte som næringsdrivende slik situasjonen er i dag?
– Vi legger mer vekt på læring enn næring. Det å ha vært med i en studentbedrift gir deg erfaringer for hvordan samarbeid fungerer i praksis.
Fleksibel holdning
Skattedirektør Svein Kristensen gjester norgesmesterskapet for å dele ut økonomi- og regnskapsprisen til de han kaller framtidas ledere. Han mener det er avgjørende at alle som planlegger å jobbe i en bedrift har kunnskap om økonomi.
– I tillegg til å holde orden i forhold til skattemyndighetene, må man også tenke økonomi for å ha oversikt over bedriftens evne til å overleve på markedet, mener han.
Prisen er etablert av samarbeid mot svart økonomi, som vil utbredelsen av økomisk kriminalitet i næringslivet til livs.
– Våre undersøkelser viser at unge mennesker har en mer fleksibel holdning til svart arbeid enn andre, sier Kristensen. Gjennom vårt engasjement i UE vil nå ut til de som planlegger å etablere seg i næringslivet, da det er viktig for samfunnet å sikre at nye virksomheter jobber seriøst.
Høyesterett slo nylig fast at de som kjøper tjenester svart, risikerer fengselsstraff. Kristensen har uttalt at han håper dette vil være en vekker for alle, og at det vil bidra til mindre kriminalitet av denne typen.
Trippelseier til Ålesunds-trio
Økonomi- og regnskapsprisen gikk til studentbedriften SESO, som vil øke lønnsomheten for butikker i service-bransjen, blant annet ved hjelp av mystery-shopping. Studentbedriften fra Høgskolen i Ålesund stakk også av med Human Relations-prisen, samt den gjeveste av dem alle; prisen for beste studentbedrift.
Det var en strålende glad gjeng som entret scenen for å ta i mot de tre prisene, og gleden var ikke redusert da Journalen møtte bedriften etter utdelingen.
– Det er helt ubeskrivelig, vi kom hit uten ambisjoner om å vinne og nå står vi her, sa en opprømt Martin Tjernsbekk.
Hva skal dere gjøre nå?
– Nå skal vi slappe av litt. Også blir det sommerferie til Bulgaria, sa den jublende trioen Steffen W. Langerød, Fredrik Tjernsbekk og Martin Tjernsbekk.