Dette er Norges svar på Mark Zuckerberg
Men nå er det slutt for Nettby-Kristiansen.
Mark Zuckerberg (26) har gjort god butikk av sin egen nettside, forrådt flere av sine nærmeste venner, og er verdens yngste milliardær. Han har tjent rått siden han startet Facebook for seks år siden. Her er Nettby-gründer, Fredrik Kristiansens (29) historie:
Han er tjent millioner og blitt saksøkt av sin tidligere arbeidsgiver for illojalitet. Men nå er det slutt for Nettby-Kristiansen. Tidligere denne uka ble det kjent at Nettby.no legges ned 1. januar.
– Det har vært mange utfordringer og det kommer ikke som en overraskelse. Det er trist å bli skilt fra gode kolleger, men det har vært noen fine år, sier Kristiansen.
Kontroversielt
For fire år siden startet han nettstedet, og to år senere solgte han 10 prosent til VG for 18 millioner kroner. I dag er 70 prosent av Nettby Community AS eid av VG, mens han selv sitter med 30 prosent. På det meste hadde nettstedet 350.000 daglige brukere.
– Nettsamfunnene har utviklet seg enormt de siste 10 årene. De har gått fra å være dating-preget til vennebasert. Nettopp denne trenden så jeg for noen år tilbake, og det ble starten på Nettby, forteller Kristiansen.
Alt gikk derimot ikke smertefritt. For ti år siden ble Fredrik Kristiansen ansatt i Dagbladets datterselskap DB Medialab. Der utviklet han nettstedet Blink. Kort tid senere sluttet han.
– Jeg opplevde det som et dårlig arbeidsmiljø og valgte å forlate Dagbladet, sier han i et eksklusivt intervju med Journalen.
I 2006 startet han Nettby i samarbeid med VG Multimedia. To år senere ble han saksøkt av Dagbladet for 609 millioner kroner for å ha tatt med seg kildekodene fra Blink, og benyttet disse i Nettby.
Samme år gikk han selv til motsøksmål mot Dagbladet for injurier etter deres fremsatte påstander fra søksmålet i Dagens Næringsliv.
I juli i år ble han frikjent for anklagene om kopiering av kildekodene. I august inngikk Nettby Community AS og DB Medialab et forlik der Nettby måtte betale 24 millioner kroner.
Nå er Nettby-eventyret over. Han tror flere av Nettby-brukerne har sverget troskap til Facebook.
– Vi startet sidene omtrent samtidig, og Facebook har hatt en enorm vekst. Zuckerberg må ha gjort mye riktig, sier 29-åringen, som innrømmer at han har sin egen Facebook-profil.
God butikk
Etter flere år med positive tall ble konkurransen på markedet for stor for Nettby.
– Vi har sett en negativ tendens og velger å gi oss mens leken er god, sier leder i Nettby Community, Rune Røsten.
I 2007 gikk nettstedet 11 millioner kroner i pluss, året etter de fulgte opp med 18 millioner. I fjor gikk regnskapet 10 millioner kroner i pluss.
– Også i år har det gått bra for oss, men vi så at kurven peker feil vei. Inntekten har falt i takt med trafikken. Facebook er mye av grunnen til at vi er nødt til å kaste inn årene, sier Røsten.
– Facebook var en revolusjon
Grunnen til Facebooks popularitet, er ifølge Røsten åpenbar.
– De revolusjonerte markedet ved å la brukerne benytte sitt eget navn. Vi var selv inne på tanken i oppstartsfasen av Nettby, men vi trodde rett og slett ikke det var mulig. Facebook endret spillereglene totalt. De sto for noe helt nytt og ekstraordinært, forteller Røsten.
Han mener Mark Zuckerberg skjøt gullfuglen med sitt konsept.
– De har vært flinke til å modernisere seg, samtidig som de har fått veldig stor hjelp av media. Media over hele verden har fulgt dem tett, sier Nettby-lederen.
– Er Kristiansen Norges svar på Mark Zuckerberg?
– He-he. Ja, det er det ingen tvil om. Det er hvertfall ingen andre i Norge som kan kalle seg det. Etter å ha sett Facebook-filmen "The Social Society" ser jeg en del likheter, sier Rune Røsten.