– Kan få norsk lasermann

Den nye lasermannen herjer i Malmö. – Det er umulig å gardere seg mot disse ekstreme tilfellene, sier norsk voldsforsker.

Jakten fortsetter på de ansvarlige bak attentatene i Malmö. Søndag ble det avfyrt nye skudd, og frykten er stor for at terroren ikke er over.

Ragnhild Bjørnebekk er forsker ved Politihøgskolen, og hun er skremt over det som skjer i den svenske byen.

– Hendelsene sprer både utrygghet og redsel. Det som skjer i Malmö går ut over livskvaliteten til befolkningen. Jeg vil kalle det terror på høyt nivå, sier hun.

– Kan skje hvor som helst

For snart 20 år siden skjøt John Ausonius tolv personer ved ulike attentat i Stockholm og Uppsala. Nå skaper en lignende person eller gruppering frykt i Malmö. Bjørnebekk mener denne type handlinger også kan skje i Norge.

– Dette er ekstreme tilfeller det er umulig å gardere seg mot. De som begår sånne handlinger har som regel personlige motiver. Vi kan komme til å oppleve dette i Norge - men sjansen er liten, forteller hun, og legger til:

– Norge oppklarer flere voldssaker enn man gjør i Sverige. Politiet mener de har god oversikt over hva som skjer her til lands. Men Sverige er tross alt et større land.

Forskeren mener både nazi- og innvandringsmiljøet er mer utpreget over svenskegrensa.

– Malmö har hatt problemer med innvandrerbråk over lang tid. Man vet ikke bakgrunnen for angrepene i Malmö, men det er et markant større nazimiljø i Sverige. Foreløpig blir det bare spekulasjoner, sier Bjørnebekk.

– Neppe tilfeldig

For tre år siden ble det lagt frem en rapport som viste at Malmö er en av byene i Europa der innbyggerne er minst fornøyd med integreringen. 83 prosent av byens befolkning mente innvandrerne ikke er integrert i samfunnet.

– Det er neppe tilfeldig at dette skjer der, og ikke i Oslo. Men jeg både håper og tror politiet oppklarer saken før flere blir skadd, sier Bjørnebekk.

Merkelig

Tidligere politispaner Johnny Brenna, sier til VG NETT at det er rart svensk politi ikke har fått et gjennombrudd i etterforskningen.

– Erfaringene med det svenske politet gjorde jeg for mange år siden, men jeg stusser litt på at dersom denne fyren har holdt på så lenge, så bør man ha en viss peiling på hvem dette er, sier Brenna til VG Nett.