Menn må hjelpe menn

Skadelige mannsroller må bekjempes fra grasrotnivå, var budskapet på mannskonferansen som denne uken ble arrangert i Oslo. Justisministeren hentet inn eksperthjelp fra utlandet.

Desmond Lesejane (t. v.) er en av ekspert-talerne, og arbeider med organisasjonen Sonke Gender Justice i Sør-Afrika. Her sammen med prosjektleder Dag Endal (t. h.) Foto: Ingrid O. S. Heimdal

Bistandsorganisasjonen FORUT, Justisdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med Reform og CARE Norge inviterte i går til konferanse. De ønsker med dette å skape diskusjon rundt menns ansvar i kampen mot skadelige kjønnsroller og vold mot kvinner.

- I Norge har vi brukt lover og regler for å endre mannsrollen, uten betydelig hell, sier prosjektleder for konferansen Dag Endal.

Mannsaktivister

På konferansen var fem ekspert-talere fra ulike land; Desmond Lesejane fra Sonke Gender Justice Network i Sør-Afrika, Satish Kumar Singh fra Centre for Health and Social Justice i India, samt Gary Barker fra the International Centre for Research on Women og Jackson Katz fra USA.

De er alle internasjonalt kjente mannsaktivister, og er engasjert i rettighets- og likestillingsarbeid i sine hjemland. På ulike måter har de lyktes i å engasjere og motivere menn til å delta aktivt for å forbedre kjønnsroller.

Trenger å lære av hverandre

Justisminister Knut Storberget åpnet i  går morges konferansen. Han sa i en tale til FN 24. november i fjor at hans mål med å organisere denne konferansen er å mobilisere menn til å ta ansvar i arbeidet med vold mot kvinner og likestilling, og å bidra til at forandring skjer.

Han fortalte da at de jobber med å opprette en organsisasjon som skal hjelpe voldsforbrytere i Norge.

- Vi har mye å lære av hverandre, og vi har mye å hente fra andre land, sier Storberget.

Lærer å leve med følelser

- "Men of quality are not afraid  of equality", lyder det fra indiske Satish Kumar Singh, som er en av de fire ekspert-talerne på mannskonferansen.

Han jobber med sosiale rettigheter i India, og har lang erfaring med å arrangere samtaler og diskusjoner i lokalmiljøet for å bevisstgjøre menn på sin rolle. Hans erfaring er at det på denne måten skapes en motivasjon til forandring.

Indiske Satish Kumar Singh hjelper indiske menn, og nå norske, å innse at de må starte med å forandre seg selv. Foto: Forut

- Sinne er en følelse. Menn må innse at de kan leve med sine følelser. Vi jobber med å forandre menns syn på følelser, fra å være en svakhet til å være en styrke, sier Singh.

Dette gjelder like mye i vår del av verden som i Asia.

Et sterkt behov

Endal er enig med Storberget i at vi trenger å lære av de som får det til.

Han forteller at det i landene hvor talerne kommer fra, ikke er en mulighet å stole på at myndighetene sørger for forandring. Med korrupte regjeringer og lite tillitsfulle systemer, har de blitt nødt til å ta saken i egne hender. Her har de lyktes i å få til en holdningsendring gjennom kampanjer og initiativ fra grasrotnivå.

- På mange områder trenger vi i Norge hjelp fra andre, sier Endal. Han selv kaller konferansen for "Utviklingshjelpen Norge".