Amnesty ber norske ordførere endre abortlov i Nicaragua

Voldtatte må beholde barnet.

Politikere i Vestfold har nettopp fått statusrapporten fra Amnestys representanter. Foto: Amnesty

Amnesty har i dag overlevert rapporten "Listen to your voices and act" til ordførere fra Arbeiderpartiet over hele landet. Rapporten viser konsekvensene av å leve i et land med en av verdens strengeste abortlover. I følge rapporten blir jenter helt ned i ni-årsalderen utsatt for overgrep og tvunget til å gjennomføre svangerskapet.

- Abortloven i Nicaragua setter hindre for alt som kan skade fosteret, sier Ingvild Lyberg, pressekontakt i organisasjonen.

- I praksis betyr det at barn som blir gravide etter voldtekt og incest ikke får lov til ta abort. Og gravide som har kreft får ikke behandling hvis legene mener det kan skade barnet.

Det er ordførere fra Arbeiderpartiet som får rapportene i hendene. Målet er at partiet kan påvirke nicaraguanske politikere, gjennom medlemsskapet i Den sosialistiske internasjonalen, en organisasjon som samler sosialdemokratiske partier fra hele verden.

Ordførerene tar grep

Mareen Maal, aktiv i Amnesty, var med på overleveringen i Østfold.

- Tilfeldigvis hadde ordførerne i fylket ordførermøte denne dagen. Så vi fikk mulighet til å gi rapporten til ni ordførere på én gang. De var positive til aksjonen.

Arbeidet til Amnesty har allerede fått konsekvenser.

-Arbeiderpartiordførerne skal sende et felles brev til president Daniel Ortega, der de krever at kvinners rettigheter blir respektert og ivaretatt.

En internasjonal utfordring

Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs, forteller at jenter i Nicaragua spør etter internasjonal solidaritet i denne saken.

- De ønsker seg støtte fra mennesker i andre land, sier Egenæs.

Ingvild Lyberg sier at vold mot kvinner er et verdensomspennende problem som ikke bare rammer kvinner i andre land.

- Jeg tror det er lett for kvinner i Norge å vise solidaritet når det gjelder disse temaene, sier Lyberg.

Kirken står i veien

Den katolske kirke står sterkt i mange Latin- Amerikanske land.  Birgit Kvernflaten, vitenskapelig assistent ved Senter for utvikling og miljø på UiO har skrevet en kronikken "De krenker kvinnene", der hun kommenterer Den katolske kirkens status i Latin-Amerika. Kvernflåten hevder at kirken bidrar til at kvinner får svangerskapsrelaterte problemer, og i verste fall dør, når den hindrer at kvinner ikke får tilgang til prevansjon og trygg abort.

Informasjonsansvarlig i Den katolske kirken i Norge, Andreas Dingstad forteller om et eksempel der en braziliansk kvinne ble truet med utkastelse fra kirken, hvis hun tok abort.

- Men kirken må ikke bli helt rigid heller, mener informasjonsansvarlig i Den katolske kirken i Norge, Andreas Dingstad. Han påpeker at det er store forskjeller mellom hvordan ulike land tolker den katolske læren.

- Kirken er også en sosial veldedighetsaktør, som flere steder setter i gang tiltak for å hjelpe slike unge kvinner, påpeker han.

Jon Peder Egenæs understreker at Amnesty ikke henvender seg til kirken i denne kampanjen.

- Da abortloven ble innført, skaffet nicaraguanske myndigheter seg støtte fra flere katolske grupper, forteller han.

- Men vårt hovedmål er å nå de som faktisk er juridisk ansvarlige i denne saken; myndighetene i landet.

 

Ordførerne i Østfold var på ordførermøte hele torsdag, og hadde ikke anledning til å komme med en kommentar.

Les mer om konsekvensene av abortloven i Nicaragua i denne Guardian-artikkelen