Målet er et giftfritt Norge

Organisasjonen Oikos-Økologisk Norge mener det er uforsvarlig av Miljøgiftsutvalget å ikke gå inn for et forbud mot miljøgifter i norske hager.

Tidligere i november la Miljøgiftsutvalget fram en rapport med 18 konkrete tiltak for å nå regjeringens mål om å stanse utslipp av miljøgifter innen 2020. Forbud mot såkalte ”hobbypreparater” er ikke et av tiltakene.

-Vi er skuffet over utvalgets svake konklusjon og vil ta opp igjen kravet om forbud med myndighetene, sier dagelig leder i Oikos Reidar Andestad. 

Uforsvarlig

Hobbypreparater er uttynnede kjemiske giftstoffer. Det er samme virksomme giftstoff i hobbypreparatene som i sprøytemidlene profesjonelle jordbrukere trenger sertifikat for å bruke. Men på grunn av at hobbypreparatene er mindre konsentrert finnes de tilgjengelig for folk flest. Andestad forteller at disse giftstoffene ofte blir brukt i kjøkkenhager og i miljø hvor barn leker, dette mener han er uforsvarlig.  Han mener også at navnet hobbypreparater er med på å ufarliggjøre sprøytemidlene.

- Ut fra markedsføringsloven burde det være forbudt å kalle giftstoffer for hobbypreparater.

Ulike oppfatninger

Lederen av Miljøgiftsutvalget, Ketil Hylland, sier at det var ulike oppfatninger i utvalget om denne saken og at det var flere årsaker til at de valgte å ikke gå inn for et forbud.  Han begrunner valget blant annet ved at hobbypreparatene ikke er de mest giftige preparatene. Han sier også at det ikke er mulig å innføre et forbud i Norge uten å forholde seg til internasjonale avtaler.

-Norge står ikke alene, vi er avhengig av internasjonale lover når det gjelder kjemiske sprøytestoffer.

Selv om Miljøgiftstvalget ikke foreslo et forbud mot hobbypreparater, mener Hylland at det er viktig å tenke over nordmenns bruk av giftstoffer i hus og hage.

-Man må absolutt følge nøye etter, sier han.

Enighet om mer forskning

Regjeringen nedsatte Miljøgiftsutvalget i 2009 for å få råd til hvordan målsetningen om er giftfritt Norge kan nås innen 2020. Ett av de foreslåtte tilkakene er å øke forskningen for å få mer kunnskap om miljøgifter. Dette støtter Reidar Andestad i Oikos.

-Oppfylling av målet krever innsats innen forskning og utprøving av giftfri matproduksjon, sier han.

Ambisiøst mål

Hylland sier at det må jobbes hardt mot at miljøgifter skal skade menneske og miljø. Men han tror ikke at Norge kommer til å nå målsetningen om å være giftfritt i 2020.

-Det er et utrolig ambisiøst mål som er umulig å nå i praksis, sier han.

Andestad er enig i at målsetningen er ambisiøs, men mener den er helt riktig.

-Vi må satse og ikke avvise at dette er mulig nå.  Mat bør lages uten bruk av giftstoffer, det er viktig for forbrukernes helse, dyrenes helse og for miljøet.