Norske soldater lærer for lite om afghansk kultur
–Dette må vi ta ansvar for, sier hærens kommunikasjonssjef.
En fersk rapport viser at det er for lite opplæring i kulturforståelse før norske soldater sendes til Afghanistan. Rapporten er gjennomført av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), og viser blant annet at det er lite fokus på kulturforståelse i en militær kontekst. Mange soldater møter ikke kulturelle problemstillinger før de står midt oppe i dem.
Manglende kulturforståelse kan føre til unødige konflikter. Forsvaret har mangel på forståelse for de lokale maktfaktorene og forholdet mellom etniske grupper i Afghanistan, skriver Aftenposten.
God, men for lite opplæring
Kristian er militærpoliti, og skal til Afghanistan 14. desember. Laget hans skal lære opp og veilede afghansk politi.
– Jeg forventer ikke at vi skal revolusjonere noe der nede. Det vi skal lære dem er veldig basic, litt førstehjelp, litt hygiene og litt om våpen, sier Kristian.
Opplæringen de norske soldatene har fått, har ikke først og fremst dreid seg om kulturforståelse.
– Vi har trent mye på enkeltmannsferdigheter og lagferdigheter, vi er trent opp til å være militærpoliti og infanterister, slik at vi kan operere på egenhånd, sier Kristian.
Under opplæringen har kun én dag vært satt av til å lære om den afghanske kulturen.
– Vi har fått innføring i kulturforståelse, og det var en veldig bra seanse. Vi fikk innføring av en person som bodde blant de sivile i Afghanistan i åtte år, både før og etter Taliban. Problemet med opplæringen var at det kun var én dag. Dermed blir det opp til hver soldat å sette seg inn i kulturen og problematikken.
Tar ansvar
Kommunikasjonssjef i hæren, Vegar Gystad, mener rapporten tar opp viktige temaer.
– Vi må se på både utdanninga og antall timer i opplæringa. Rapporten viser at opplæringen er for teoretisk. Vi er enige i at god kulturforståelse krever flere timer og mer variert utdanning.
– Hvorfor er det så lite søkelys på kulturforståelse?
– Før var det mer kulturforståelse i utdanningen, men nå som det er høyere intensitet i Afghanistan, trener vi mer på selvforsvar. Som oppsettende avdeling skjønner vi at vi må levere et bedre produkt, altså mer kulturforståelse til våre soldater.
– Vi tar ansvar for at det blir mer kulturopplæring, og at den blir enda bedre, sier Gystad.
Forbereder seg
Før soldatene reiser, bruker de mye tid på å forberede seg mentalt på hva som kommer til å skje.
– Vi snakker oss gjennom mulige scenarioer sammen med laget, og man tenker mye gjennom hva man begir seg ut på. Jeg prøver å tenke på mulige situasjoner jeg kan komme i, men jeg finner først ut hvordan jeg vil reagere i situasjonen når de faktisk skjer, sier Kristian.
– Hvordan ser du på manglende opplæring av afghansk kulturforståelse?
– Det er ikke heldig at vi ikke lærer mer kulturforståelse. Men vi har tolker, og det hjelper jo selvsagt. Uansett er én dag med opplæring for lite, det er for stor forskjell på våre to kulturer til at det skulle være nok.