Pris til kontroversiell menneskerettighetssforkjemper
I kveld mottar serbiske Sonja Biserko Universitetet i Oslo sin menneskerettighetspris. Hun regnes som den fremste forkjemperen for menneskerettigheter på Balkan, og er kontroversiell i hjemregionen sin.
I det siste Norge delt ut priser til omdiskuterte personer. Om det blir noen reprise på Kinas rekasjoner på utdelingen av Nobels fredspris etter kveldens seremoni, er heller tvilsomt.
Glødende engasjement
Kveldens prisvinner Sonja Biserko mottar prisen for sitt glødende engasjement for menneskerettigheter både i sitt hjemland Serbia og internasjonalt. Tidlig på 90-tallet var hun en sterk kritiker av Serbias daværende president Slobodan Milosevic, og grunnla senere Helsinki Committee for Human Rights in Serbia. Dette er en frivillig organisasjon som blant annet jobber for å bekjempe fascsisme i Serbia, og hvor Biserko er president.
Utsatt for trusler
Biserko har jobbet for å dokumentere en økt serbisk nasjonalisme etter krigen i Kosovo og har uttalt seg kritisk til landets politiske elite, noe som har skaffet henne mange fiender blant medlemmer av regionens politiske ytre høyre fløy. Hun har blitt angrepet fysisk, og opplevd flere innbrudd i hjemmet sitt.
Får penger og kunst
UiOs menneskerettighetspris deles ut årlig, til mennesker som utviser personlig innsats og engasjement på ett eller flere menneskerettslige områder. Prisen består av 30 000 kroner og et trykk av Frans Widerberg.