Slik kan du spare strøm

Den kaldeste perioden i året nærmer seg, og da kan det være lurt å forberede seg.

OSLO: Den billigste og mest miljøvennlige strømmen er den man ikke bruker. Kommunikasjonssef i Hafslund, Katarina Finneng mener det derfor er viktig å tenke på hvordan man kan redusere sin egen strømregning før høysesongen for strømbruk setter inn. 

- Mange vet for eksempel ikke om sparepotensialet som ligger i å redusere innetemperaturen. For hver grad man senker temperaturen, går oppvarmingskostnaden ned med 5%, sier Finneng.

En tommelfingerregel er å følge de anbefalte romtemperaturene. I vanlige oppholdsrom skal temperaturen ligge et sted mellom 20 og 22 grader, på kjøkkenet 18 grader, mens på baderommet kan man slå til med 24 varmegrader.

- Varmen kan man absolutt senke betraktelig, men vær forsiktig med våtrom.

Trekk ut kontakten

Elektronikk som for eksempel spillkonsoller, TVer og PCer burde slås helt av. Vanligvis settes de i standbymodus, men det er ikke nok mener Finneng.

 - Å slå av elektriske apparater og dra ladere ut av kontaktene etter bruk er lurt. Det monner faktisk mye. Hun legger også til at det er lurt å slå av lyset i rom man ikke oppholder seg i.

Folk er flinke

For å unngå overraskende regninger burden man lese av strømmåleren og melde forbruket inn i rett tid.

- Generelt er folk flinke, og de leser av måleren sin fordi de ser verdien av dette selv. Dette er viktig slik at man ikke betaler for mye eller for lite. Vi er interessert i å gjøre det enda enklere for folk, så nå driver vi og utvikler en app til iphone som vi håper skal slå an, sier Finneng.