Studentenes Fredspris tildeles forkjemper for romfolket

Studentenes Fredspris for 2011 går til den kroatiske lærerstudenten Duško Kostic for hans arbeid med å styrke romfolkets rettigheter.

På Utviklingshuset i Oslo ble vinneren av Studentenes Fredspris 2011 offentliggjort i dag. Foto: Marit Tronier Halvorsen

Vinneren ble offentliggjort på Utviklingssenteret i Oslo i dag. Studentens Fredspris (SSF) gis på vegne av studenter i Norge, og tildeles en student eller en studentorganisasjon som har utmerket seg i freds- og menneskerettighetsarbeid. Duško Kostic (36) er den første europeer som har mottar prisen.

- Kostic sitt arbeid er helt enestående, og resultatene er oppsiktsvekkende, sier Eirik Vikum, leder av Sekretariatet for Studentenes Fredspris.

Arbeid på grasrotnivå

Duško Kostic er selv av romfolket. Han er grunnlegger og leder av organisasjonen Association of Roma Friendship. I tillegg er han politisk representant for romfolket i sin hjemby.

I komiteens begrunnelse heter det blant annet at “Duško Kostic arbeider for romfolkets rettigheter og deltakelse på grasrotnivå, og har imponert komiteen med sine metoder og resultater”.

– Denne prisutdelingen sier to ting. Den er en protest mot et moderne Europa som ennå ikke klarer å behandle romafolket med verdighet. Samtidig er den en påstand om at endring for romfolket også må komme innenfra, sier Vikum.

Segrering i skolen

I mars 2010 ble Kroatia dømt av den Europeiske menneskerettsdomstol for å ha praktisert segrering av rombarn i skolen. Mange barn av Romfolket kan lite kroatisk når de starter på skolen, og undersøkelser viser at kun 27 prosent fullfører grunnskolen.

Duško Kostic har siden 2005 reist rundt i Kroatia og besøkt romfamilier. Slik har han kommet i kontakt med barn og unge som har falt utenfor utdanningssystemet, og oppfordret foreldrene til å sende dem til videre skolegang.

- 94 prosent av alle som deltar i Kostic sitt prosjekt “Luna” fullfører sin utdannelse. Dette viser at arbeidet nytter, forteller leder av Komiteen for Studentenes Fredspris, Runar Myrnes.

- En svært viktig pris

Forfatter, utenrikskommentator og ekspert på Romfolket Jahn Otto Johansen var tilstede under offentliggjøringen i dag.

- Prisen er svært viktig. Romfolket er den største minoriteten i Europa, samtidig som de er den mest diskriminerte, sier han.

Johansen håper at prisen vil få betydning i Norge ved at flere får øynene opp for romfolkets historie og lidelser. Han mener at media må ta mye av ansvaret for den omfattende diskrimineringen.

-  Her i Norge har media vist liten interesse og forståelse for romfolket. “Sigøynere” nevnes kun i negativ sammenheng.

Han berømmer Duško Kostic for det arbeidet han har gjort.

- Udanning er helt grunnleggende i arbeidet med integrering. Samtidig hjelper det ikke med utdannelse dersom Romfolket ikke får jobber. Denne diskrimineringen må opphøre, men det finnes ingen raske løsninger, avslutter han

Se Eva Joly gratulere vinneren her.

Studentenes Fredspris 2011 deles ut under fredsprissermonien på den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) i februar 2011.