Ungdom tatoverer seg selv på kjøkkenbenken
- Ungdom risikerer liv og helse for å få billige tatoveringer, sier tatovør Glenn Jordheim.
Glenn Jordheim på tatoveringsstudioet Odins Merke i Lillestrøm forteller at han nesten daglig har folk med amatørtatoveringer innom.
- De vil høre hva som kan gjøres med tatoveringen, og om det er mulig å rette på den. Ofte er den for dårlig til at vi vil gjøre noe. Rundt en gang i uka kommer noen innom for å få tatoveringer fjernet, sier han.
Amatørtatoveringer er tatoveringer utført av personer uten erfaring og kunnskap om tatoveringer, gjerne utført av ungdom hjemme på kjøkkenbenken.
Stor smittefare
- I dag kan hvem som helst få tak i tatoveringsutstyr på nettet. Ofte følger det med en DVD med hvordan man tatoverer. Problemet er at man ikke lærer noe om sterilisering og desinfisering, eller hva man gjør hvis en person går i sjokk, sier Jordheim.
Han forteller at amatørtatovørene ofte tror det er nok med sprit eller koking av utstyret for å desinfisere.
- Det er ikke bra nok. Når man koker opp vann, kommer man bare opp i 100 grader, og det er ikke nok til å drepe alle bakteriene. Hvis tatovøren ikke er god nok med hygienen kan det få svært alvorlige konsekvenser. Smittsomme blodsykdommer og virus kan smitte mellom kundene, forteller han.
Odins Merke er derfor svært opptatt av hygiene, og har en maskin som renser alt utstyr under høyt trykk og høy varme.
23 tatoveringer på seg selv
Kent Michael Stenersen (22) fra Halden er en av de mange unge som har forsøkt amatørtatovering.
-Jeg ble tatovert hos en venn i Sverige, og så lærte han meg hvordan man gjør det, forteller Stenersen.
Da han var 18, skaffet han seg tatoveringsutstyr på nettet og startet å tatovere seg selv og noen venner. I dag har han 30 tatoveringer rundt omkring på kroppen, og 23 av dem har han laget selv. Han innrømmer at han angrer litt på noen av dem.
- Jeg har noen tatoveringer som egentlig skulle fullføres, men som det aldri skjedde noe med. Og så har jeg litt vel mange stjerner. Jeg har nitten stykker, og alle er ikke like fine, forteller han.
Stenersen forteller at han tok hygienen på alvor.
- Jeg var veldig forsiktig og brukte hansker. Jeg kastet nålene mellom hver gang, og skylte resten av utstyret grundig, sier han.
Han fikk aldri betalt for å tatovere noen og har aldri tatovert noen på fest.
- Det synes jeg ikke noe om, det blir for useriøst. Tatoveringer i fylla er ikke noe lurt.
Fjerner for tusenvis
Jordheim forteller at det ofte er unge mennesker som tatoverer seg hos amatører, fordi det er så billig, og fordi det er 18-årsgrense på tatoveringsstudioene.
Men å fjerne mislykkede tatoveringer er en dyr affære. Jordheim forteller at han aldri kan love at en tatovering forsvinner på mindre enn åtte til tolv behandlinger. Minsteprisen er på 3500 kroner for første behandling. Deretter koster det fra tusen kroner og oppover for hver behandling.
- Noen fjerner tatoveringer for tjue, tretti og førti tusen, sier Jordheim.
Han er redd for at amatørtatovørene kan skape et dårlig rykte for tatoveringsbransjen, og at proffe tatovører kan få skylden.
Fakta om tatoveringer:
-
Å tatovere vil si å dekorere huden ved å stikke en nål med fargestoffer ned under huden. Fargestoffene tas opp av celler i lærhuden, og blir derfor permanente.
-
Tatoveringene lar seg bare fjerne ved at man ødelegger cellene med fargestoffene i. Dette kan for eksempel gjøres med pigmentlaser.
-
Hos norske tatovører kan du i tillegg til vanlige tatoveringer få utført arr-tatoveringer eller brannmerking.
-
Tatovering stammer fra det tahitiske ordet tatu eller tatau, som betyr å markere eller å streke.
-
Tatoveringer er en gammel skikk. Japanske tatoveringer menes å ha blitt utført for titusner av år siden. Den over 5000 år gamle mumien Ötzi har 57 tatoveringer.