Den norske folkesjela i endring

Nordmenn har blitt mer selvtilfredse, mener sosialantrolopog Elisabeth L'orange Furst.

Venninnene (f.v) Rita og Frøydis mener at pålitlighet og friluftsliv er noen av våre norske verdier. Foto: Øystein Tronsli Drabløs

Skitur i skog og mark, matpakke med brunost og en termos kaffe. Et typisk bilde på den norske folkesjelen. Professor ved sosialantrolopogisk institutt ved Universitetet i Oslo Elisabeth L'orange Furst mener imidlertid at de norske verdiene er endret.

- Nordmenn har opplevd en stor materiell vekst de siste årene, noe som har ført til en ny oppfattelse av norske verdier. Det å være glad i skog og mark sitter fortsatt igjen, men det er blitt mer av en selvforståelse, sier hun.

Hun mener den tradisjonelle, dugnadsvillige nordmannen er blitt erstattet med moderne nordmenn.

- Nordmenn har blitt rikere som fører til at vi kanskje blir mer selvtilfredse enn vi var før.

Likhet er viktig

Da Journalen dro ut på gata for å høre hva folket mener er gode norske verdier, var svarene mange og varierte.

- Å være pålitelig og ordentlig er gode norske verdier, mener venninnene Rita og Frøydis.

De mener at den typiske nordmann fortsatt holder seg til de gode norske tradisjonene.

- Man spiser jo fortsatt tradisjonell julemat i de fleste norske  hjem, sier Frøydis.

Furst mener at noe av den klassiske folkesjela fortsatt sitter igjen, men at det er kommet flere nye verdier, som nordmenn i dag prioriterer høyere.

- Likhet er veldig viktig for den gjennomsnittlige nordmann. Naboen min skal være lik som meg, forklarer Furst, før hun tilføyer:

- Vi er jo alle bønder, egentlig.

Politimannen Tommy ser imidlertid på norske verdier som et vidt begrep.

- Vi har vært nokså flinke til å fordele velferdsgodene slik at vår samfunnsstruktur kanskje er jevnere enn i andre land, sier han.

Setter pris på privatlivets fred

17 år gamle Hanne har ikke tenkt mye på hva de norske verdiene er. Hun mener at nordmenn flest er glade i et godt privatliv, og at enkelte nordmenn trives litt for godt i eget selskap.

- Jeg tror at en av de verdiene vi setter høyest, er privatlivets fred. Vi vil ikke at noen andre skal trenge seg for mye inn i det, sier hun.

Selv om synene er delt, er det ingen tvil at nordmenns verdier har endret seg mye og at endringene vil fortsette i tiårene som kommer, ifølge Furst.

- Det finnes ingen tvil om det, alle forandrer seg over tid, så også nordmenn, avslutter hun.

 

Hør hva folket mener her