Fortsatt lav rente

Den nye sentralbanksjefen ledet i dag sitt første rentemøte. Det var på forhånd ikke forventet noen kursendring fra Norges Bank. Det ble det heller ikke.

Da Øystein Olsen i dag entret scenen på årets første rentemøte, var det spådd få endringer i styringsrenten. Det spås høyere rente i løpet av 2011, men det har på forhånd vært strid blant økonomene når det vil inntreffe.

- Den underliggende prisveksten er rundt en og en halv prosent, om lag som vi trodde. Både hensynet til å bringe veksten i konsumprisene opp mot målet og hensynet til en stabil utvikling i produkjson og sysselsetting tilsier en lav rente, sier sentralbanksjefen.

Det var i følge Olsen ikke vurdert noe alternativ til utfallet av dagens møte.

Mange sårbare

Selv om renten forblir uendret per i dag er det ikke sikkert at dette vedvarer. Sentralbanksjefen ville ikke gi noen indikasjoner på hvor lenge det blir til vi får se høyere styringsrente.

Høy gjeldsgrad har ført til at en stor del av befolkningen er sårbare. Selv om vi i dag fikk høre at gjeldsveksten totalt har avtatt noe, er den gjennomsnittlige gjeldsgraden i Norge fortsatt høy.

I dn.no forrige onsdag, kunne vi blant annet lese at gjeldsveksten har økt raskere enn lønnsveksten i landet, noe som har ført til en gjeldsvekst som tilsvarer 200 prosent av disponibel inntekt. På spørsmål om de med boliglån bør frykte økt rente svarte sentralbanksjefen følgende:

- De med høyt boliglån må ta høyde for renteøkning i fremtiden.

Forventet økning

På tross av at den nye sentralbanksjefen ikke bød på noen store overraskelser under dagens rentemøte, forventes det at vi får en endring i løpet av året. Det gjenstår å se hvor lenge det er forsvarlig å holde renten på nåværende nivå. De med høye lån kan allikevel puste lettet ut for denne gang.