Nordmenn spiser for mye salt og rødt kjøtt

Mandag kom de nye nasjonale kostrådene.

De nye kostrådene som er utviklet over fem år resulterte i en 350-siders rapport rettet mot fagpersoner.

Rapporten viser sammenhengen mellom mat og helse, og skal gi råd for å fremme folkehelsen samt forebygge kroniske sykdommer.

Den  legger grunnlaget for Helsedirektoratets nye kostråd og ble overlevert til helsedirektøren mandag ettermiddag.

I rapporten kommer det fram at nordmenn fortsatt spiser for mye salt og rødt kjøtt:

Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker i kostholdet bør begrenses, står det på direktoratets hjemmesider.

Rapporten kan leses i sin helhet her

 

Her er kostrådets ti nøkkelråd:

  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
     
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

(Kilde: Helsedirektoratet 2011)