Nordmenn spiser for mye salt og rødt kjøtt
Mandag kom de nye nasjonale kostrådene.
De nye kostrådene som er utviklet over fem år resulterte i en 350-siders rapport rettet mot fagpersoner.
Rapporten viser sammenhengen mellom mat og helse, og skal gi råd for å fremme folkehelsen samt forebygge kroniske sykdommer.
Den legger grunnlaget for Helsedirektoratets nye kostråd og ble overlevert til helsedirektøren mandag ettermiddag.
I rapporten kommer det fram at nordmenn fortsatt spiser for mye salt og rødt kjøtt:
Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker i kostholdet bør begrenses, står det på direktoratets hjemmesider.
Rapporten kan leses i sin helhet her
Her er kostrådets ti nøkkelråd:
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
(Kilde: Helsedirektoratet 2011)