Økonomisk modell som eksportvare

Universitetet i Oslo og BI arrangerte mandag et seminar om den nordiske modellen.

Seminaret ble arrangert på Litteraturhuset i Oslo og er basert på en kronikk i Aftenposten den 21. januar. Kronikken er skrevet av Nina Witoszek, professor ved Universitetet i Oslo, og Atle Midttun, professor ved Handelshøyskolen BI, og tar for seg i hvilken grad den nordiske økonomiske modellen er holdbar og kan overføres til andre samfunn som sliter i kjølvannet av finanskrisen.

I kronikken påpeker de at det er flere punkter ved den nordiske modellen som vil være vanskelige å overføre til andre land. Modellen er tuftet på en lang kulturell tradisjon fra de nordiske småsamfunnene, og tar ikke høyde for dagens hindringer som klima, globaliseringen av markeder og internasjonal migrasjon og etnisk oppvåkning.

World Economic Forum er et årlig møte som finner sted i den sveitsiske byen Davos. Her møtes forretningsfolk, internasjonale politikere og akademikere for å diskutere aktuelle problemer innenfor økonomi, miljø og og helse. I år er det spesielt aktuelt siden nettopp den nordiske økonomiske modellen skal presenteres som en mulig løsning for en verden i krise.

Mange ville høre mer om hvordan den nordiske modellen på Litteraturhuset mandag. Foto: Anette Ramstad

Mannsterkt panel

Etter en sammenligning av økonomiske modeller startet seminaret, som hadde samlet et mannsterkt panel av forskere og akademikere. Terje Svabø ledet panelet der alle de skandinaviske landene var representert.

Debatten ble delt opp i tre deler som delte utfordringene rundt den nordiske modellen i tre; klima, migrasjon og økonomi. Lange diskusjoner fulgte om hva som gjorde de nordiske landene unike, og hvorvidt vår kultur er så tett knyttet til den økonomiske modellen at det gjør det vanskelig å eksportere den til andre land.

Etter nesten to timer med synspunkter fra ulike akademikere, var det uenighet i panelet om det finnes en enhetlig nordisk modell, og hva som inngår i begrepet. Den eneste som turte å gi noen klare svar på spørsmålet som ble stilt i innledningen, var Jan-Olaf Willums. Han er tidligere direktør i Think, og har deltatt flere ganger ved World Economic Forum. Hans budskap var klart:

- Det er viktig at vi oversetter de gode ideene til helt andre kulturer, messet han fra talerstolen.

Behøver en definisjon

Konklusjonen på seminaret synes å være at den nordiske modellen må defineres før den kan eksporteres. Den sliter også mot mange fordommer i verden. Gjesteforsker ved nobelinstituttet Asle Torje påpeker at den nordiske sosialismen fortsatt er et skjellsord i land som USA:

- Når den amerikanske Tea Party-bevegelsen kritiserer Obama for å være kommunist, mener de ikke kommunist i ordets forstand. De snakker om kommunisme med rot i et økonomisk system som ligner på det vi har i Norge i dag.

Forenkling

Den nordiske modellen er kanskje ikke eksporterbar slik som den ser ut i dag. Willums foreslår å trekke ut fire, fem karakteristikker som enkelt kan overføres og tilpasses land med andre kulturelle forutsetninger enn de vi finner i Norden.

Seminaret tok dermed ikke tak i det sentralet spørsmålet som skal videre til Davos. Det ga allikevel en fin innføring i hvor sammensatt den nordiske økonomien er, og hvorfor vi på tross av finanskrisen har en solid økonomi.