- Oslo vil alltid ha 737 innbyggere for lite
Norge må ikke glemme, for da skjer det igjen, var budskapet da holocaustdagen ble markert torsdag.
Det var tepper på plaststolene da den internasjonale holocaustdagen ble markert utenfor Akershus festning i går. Frostrøyken lå over Oslofjorden, og ordfører Fabian Stang oppfordret folk til å trekke tett sammen.
- Da kan dere dele på varmen fra hverandre, og det passer jo fint på et slikt arrangement, sa han.
Den norsk-jødiske musikeren og skuespilleren Bente Kahan er kjent for sin formidling av jiddish kultur. Den jødiske sangen runget ut over kaia, og Kahan tørket ikke bort tårene sine mens hun sang.
Hør sangen og se videoklipp fra markeringen her.
Tente lys
Stedet for markeringen var ikke tilfeldig. Bronsestoler uten sete står i dag på sementblokker ved muren til festningen, til minne om alle som ikke kan sitte der.
- Oslo vil alltid ha 737 innbyggere for lite, sa ordfører Stang.
En gruppe jødiske elever tente lys for de som ble deportert bare noen meter unna, med SS Donau for 69 år siden. Flere fant det vanskelig å fullføre setningene i diktet de leste opp, tydelig preget den alvorsfylte stemningen i publikum.
- Det er nettopp barna vi har denne dagen for, sa direktør på Stortinget, Hans Brattestå. Han siterte fra Andre Mosebok.
- Du skal fortelle dine barn, fikk israelittene høre da de dro ut fra Egypt.
- Vi må fortsette å fortelle våre barn. Slik kan vi forhindre at noe som holocaust skjer igjen, sa Brattestå til Journalen.
Moderne utfordringer
Representanter for funksjonshemmede, romani-folket, taterne og homofile og lesbiske kom med hver sin appell for dagen. De minnet om at fortidens utfordringer ikke bare er fortid, men at minoriteter fortsatt er utsatt i dagens Norge.
Fabian Stang tok derfor et oppgjør med lavterskelrasismen, de små stikkene i hverdagen som det er for lett å ta lett på.
- Disse små stikkene er den eneste grobunnen den ekstreme rasismen har, sa han.
- Vi er alle sammen akkurat like mye verdt, uavhengig av religion, tilhørighet eller hva det måtte være.
I et intervju med Journalen etterpå, trakk Stang frem prosjektet OXLO, som jobber for toleranse og mot rasisme i Osloskolene.
Kontrastfylt markering
Lukten av krydret, varm tomatsuppe fylte den festkledte Fanehallen i Akershus festning, der markeringen fortsatte etterpå. Professor Therkel Stræde holdt foredraget "Året 1941. Da jødeforfølgelsen ble til folkedrap".
Bente Kahan, datter av den siste gjenlevende jøden som ble deportert til konsentrasjonsleirene fra Norge, sang om de jødiske barnas opplevelse av andre verdenskrig, med tomme mager og suppe laget av kaffe.
Anna Gustavsen fra Taternes Landsforening understreket at festtaler om toleranse er vel og bra.
- Men vi må tørre å ta tak i faenskapen.
Fakta om dagen:
- FN vedtok i 2005 resolusjonen som opprettet dagen
- Datoen ble satt til 27. januar og medlemslandene vedtok å ta avstand for fornektelse av holocaust som en historisk realitet
- På samme dato i 1945, nådde sovjetiske tropper frem til konsentrasjonsleiren Auschwitz og befridde de 7000 fangene som satt i leiren
- Kilde: FN-sambandet