Venter på oljesvar fra regjeringen

Alle de 16 nordnorske ordførerne som møtte Jens Stoltenberg onsdag, vil ha konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen. Men ingen av dem vil gamble med fiskeri- og reiselivsnæringen.

16 ordførere fra Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms møtte statsminister Jens Stoltenberg og seks statsråder onsdag. På møtet diskuterte statsministeren og ordførerne hvordan forvaltningsplanen for områdene skal revideres. Forvaltningsplanen, som regulerer bruken av havområdene, ble skrevet i 2006. Nå er det altså på tide å diskutere spørsmålene rundt en mulig oljeutvinning igjen.

Uenighet i regjeringen

Hugo Bjørnstad (AP) er ordfører i Vågan kommune og representerte de 16 ordførerne på pressekonferansen etter møtet med statsministeren.

– Jeg føler at vi fikk frem budskapet vårt, men Regjeringen har en jobb å gjøre med å komme til enighet, sier Bjørnstad.

Om Regjeringen vil gå for konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen, blir ikke klart før i slutten av mars. Tøffe forhandlinger gjenstår mellom regjeringspartiene. Arbeiderpartiet er for konsekvensutredning, SV og Senterpartiet er mot.

Ørjan Robertsen i Lofoten og Vesterålen Petro og Rasmus Hansson i WWF diskuterte oljepolitikk. Foto: Gaute Bergsli

– Uansvarlig å si nei

Hugo Bjørnstad presiserer at det kun er konsekvensutredningen alle de 16 ordførerne støtter.

–  Det er bred tverrpolitisk enighet i kommunene våre om å gå for konsekvensutredning. Men at vi derfor er for olje- og gassutvikling, er ikke gitt. Hvis vi alle hadde vært prinsipielt for eller mot olje- og gassutvinning, hadde vi ikke trengt en konsekvensutredning, sier Bjørnstad.

–  Det er blitt 2000 færre fiskebåter i Lofoten fra 1989 til i dag. Nedgangen i fiskeribransjen gjør at vi trenger flere ben å stå på hvis vi skal overleve. Derfor håper vi at det er mulig med en sameksistens mellom olje- og gassutvinning og fiske og reiseliv. Vi vil ikke gamble med de fornybare ressursene. Derfor trenger vi en konsekvensutredning der de ulike interessene veies opp mot hverandre, fortsetter han.

Ordfører i Harstad Helge Eriksen (H) går enda lenger.

–  Det er direkte uansvarlig av Norge som en olje- og gassnasjon å si nei til konsekvensutredning, sier Eriksen.

Møtte demonstrasjoner

Utenfor Statsministerens kontor demonstrerte både WWF og Natur og ungdom da de 16 ordførerne møtte statsministeren.

Generalsekretær i WWF Rasmus Hansson håper at Regjeringen ikke går for konsekvensutredning.

- Ordførerne sitter på ufattelige rikdommer som verden ikke har råd til at de setter på spill, sier Hansson.

På sine nettsider ber WWF ordførerne å stoppe opp og stake ut framtidskurs for landsdelen:

”Det er naivt å tro at en konsekvensutredning betyr noe annet enn å gjøre et av Norges mest sårbare naturområder tilgjengelig for boring etter olje og gass. Klimaendringene merkes over hele kloden. Regjeringen må vise ansvarlighet og ta det krafttaket som trengs for å hindre oppvarming og forsuring av havet”, mener WWF.

Hør intervjuet med WWF-leder Rasmus Hansson

Ørjan Robertsen, direktør i Lofoten og Vesterålen Petro, mener på sin side at ordførerne ikke har råd til å si nei til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det handler om arbeidsplasser i de nordlige delene av landet. Fylkene det er snakk om, er blant de fylkene som sliter mest med fraflytting. Utvinning av olje vil skape flere arbeidsplasser, mener Robertsen.

Se Natur og ungdoms protester her